Jussi Helttunen

Meri-Lapin sote-ulkoistus on ennennäkemätön käänne sote-uudistuksen takkuisella tiellä. Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuustot hyväksyivät maanantaina yhteisyrityksen, joka alkaisi pyörittää 15 vuoden ajan paitsi kuntien perusterveydenhuoltoa, käytännössä koko nykyistä Länsi-Pohjan keskussairaalaa.

Keväällä järjestetyn kilpailutuksen voitti Mehiläinen, joka omistaa kaavailujen mukaan 81 prosenttia yhteisyrityksestä. Sopimuksen vuosihinta on alkuun noin 74 miljoonaa euroa. Summasta ehtii 15 vuodessa kertyä yli miljardi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kommenttien perusteella ministeriö ei jätä kiveä kääntämättä selvittääkseen, onko Meri-Lapin aikeissa jokin porsaanreikä, jolla suunnitelman voi estää. Saarikko ilmaisi myös Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhteiskunnan kokonaisetu pitää ottaa huomioon.

Valtuutettujen äänet eivät menneet valtakunnallisten jakolinjojen mukaisesti. Maakunnat ovat Keskustalle tärkeitä. Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät kuitenkin yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa. Oppositiopuolue Vasemmistoliiton valtuutetuista useimmat äänestivät yhteisyritystä vastaan ja siten hallituksen sote-uudistuksen hengen mukaisesti. Demariäänet hajaantuivat, mutta moni SDP:n valtuutettu äänesti kuitenkin ulkoistuksen puolesta, vaikka valtakunnan politiikassa yksityiset terveyspalvelut eivät ole puolueen suosiossa.

Arvelen, että tilanne herättää Keskustan ulkopuolella ajatuksen siitä, että Keskusta sai Meri-Lapin kuviossa maistaa omaa lääkettään. Että tällaista se on, kun alueelliset intressit menevät kokonaisedun edelle. Moni asiantuntija on pitänyt yliopistosairaaloiden ympärille rakentuvaa viittä järjestäjäaluetta parempana kuin Keskustan ajamaa 18 maakuntaa.

Tilanteen selvittely jatkuu monella rintamalla. Viime viikolla asetetut selvityshenkilöt tekevät selvitystä Lapin sote-kuvioista valtuustojen päätöksistä riippumatta.

On syytä muistaa, että päätökset eivät ole lainvoimaisia. Varsinainen hankintapäätöskin on vielä tekemättä. Se on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin käsittelyssä perjantaina.