Superin, Tehyn, ERTO:n ja JHL:n eilen kunta-alan jäsenilleen julistamasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta neuvoteltiin tiistaina iltaseitsemään asti tuloksetta.

Neuvottelut jatkuvat tänään keskiviikkona klo 17 aikoihin.

Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että painostustoimi laajenee huomenna torstaina klo 7 alkaen koskemaan myös sote-palvelujen yksityistä puolta.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piiriin kuuluu esimerkiksi hoitajia ja lähihoitajia mutta myös joitakin lääkäreitä.

Virassa olevia tai vuokralääkäreitä kielto ei koske, vaan ainoataan julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO:n edustamia kuntapuolella työsuhteessa olevia lääkäreitä.

Mediuutiset seuraa tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellon heijatuksia terveydenhuollossa eri puolilla maata.

Keski-Suomessa kielto ei vielä eilen aiheuttanut hankaluuksia töiden hoitamisessa, kertoo johtajaylillääkäri Vesa Kataja Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä (KSSHP).

– Käymme tilanteen läpi joka aamu klo 11.00. On selvää, että jo lähipäivinä joudumme todennäköisesti perumaan joitakin elektiivisiä toimenpiteitä, mutta toistaiseksi pärjäämme hyvässä hengessä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ei ole käytännössä yhtään lääkäriä, jota ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskisi, joten siltä osin ei ole hankaluuksia luvassa.

Jyväskylän suunnalla ei ole vielä neuvoteltu suojelutyövelvoitteesta.

– Sekin tullee ajankohtaiseksi, jos tilanne pitkittyy, Kataja sanoo.

Suojelutyövelvoita tarkoittaa käytäntöä, jossa virassa oleva henkilö voidaan neuvottelun tuloksena työtaistelutilanteessakin määrätä työhön, jos se välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.