Kesälomakausi alkaa jo pyöriä, ja ihmisten silmissä siintävät tänä kesänä kotimaiset reissukohteet. Virallinen suositus suomalaisille on kuitenkin yhä ennallaan, eli vapaa-ajan matkailua kehotetaan välttämään kotimaassakin, vaikka yhteiskuntaa joiltain osin jo avataankin.

Asian vahvisti sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tiedotustilaisuudessa torstaina.

– Tällä hetkellä hallitus on vahvasti suositellut, että myöskään kotimaanmatkailua ei harrastettaisi, Varhila sanoi.

Hänen mukaansa hallitus joutuu tarkastelemaan asiaa, kun matkailukysymykset näin kesän kynnyksellä nousevat enemmän tapetille.

– Vielä toistaiseksi suositus on, että emme myöskään kotimaassa vapaa-ajalla matkaile.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kehotti harkitsemaan tarkkaan matkustamista kesälomilla. Hän kuitenkin puhui ulkomaanmatkoista.

– Kun ihmiset tekevät kesäsuunnitelmiaan, kannattaa kaksi kertaa miettiä matkustamista, Salminen sanoi.

Salminen muistutti, että vahva suositus on tällä hetkellä ulkomaan matkailun välttäminen muusta kuin aivan välttämättömästä syystä. Tähän ei välttämättä tule muutosta loppukesästäkään: epidemiatilanne ei ole Euroopassa ohi, eikä Salminen usko, että asiassa ”tapahtuu suurta muutosta kovin äkkiä”.

Linjaus kotimaanmatkailusta aiheuttanee hallituksessa keskustelua, sillä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on jo henkilökohtaisena mielipiteenään ilmoittanut kannustavansa kotimaan matkailuun huolimatta valtioneuvoston suosituksesta.