Tämän vuoden alusta alkaen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluihin oikeutettujen ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden on pitänyt maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle.

Tämä on ensimmäinen lukukausi, jolta opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 31.1.2021 niillä opiskelijoilla, jotka ovat ilmoittautuneet kevätlukukaudelle tammikuun loppuun mennessä. Noin 212 000 opiskelijaa maksoi maksun eräpäivään mennessä.

– Maksu on kuitenkin maksamatta edelleen noin 43 000 opiskelijalla. Kela on nyt lähettänyt näille opiskelijoille maksumuistutuksen, johon on lisätty laissa säädetty 5 euron kiinteä viivästymismaksu. Jos opiskelija on maksanut maksun eräpäivän jälkeen, Kela lähettää maksukehotuksen pelkästä viivästymismaksusta, kerrotaan Kelan verkkosivuilla.

Kela voi kuitata maksun opintorahasta.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021.

Kelan mukaan maksumuistutuksen saavan opiskelijan kannattaa maksaa terveydenhoitomaksu mahdollisimman pian.

– Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opiskelijan opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta.

Kelan verkkosivuilla kerrotaan kuitenkin, että kuittaaminen ei ole aina mahdollista, vaikka henkilölle maksettaisiin opintorahaa.

– Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.