Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatusalan palveluyrityksiä edustava Hali ry kiittää Kelaa tuesta yksityisen terveydenhuollon lääkärien etävastaanotoille. Kela kertoi eilen tiistaina, että uusi Kela-korvaus astuu voimaan toukokuun alusta alkaen.

Nykyisen videovälitteisen vastaanoton ohella Kela-korvattaviksi tulevat tunnistetun chat-yhteyden tai puhelimen välityksellä toteutetut etävastaanotot.

Etäpalveluista voidaan maksaa korvaus suorakorvausmenettelyllä, mutta suorakorvausmenettely edellyttää sopimusta Kelan kanssa, kertoo Kela.

Pelkkää postitse tai sähköpostilla annettua hoitoa tai reseptin uusimista ei korvata. Etäpalvelun korvaaminen edellyttää tunnistettua potilaskontaktia ja asianmukaisia potilasasiakirjamerkintöjä.

Saman hoidon antajan samana päivänä antamista hoidoista korvaus myönnetään vain yhdestä vastaanotosta tai etäpalvelusta. Etäpalvelusta ei makseta käyntiaikakorotusta.

Uusi Kela-korvaus on yleislääkärin vastaanotosta 8 euroa ja erikoislääkärin osalta 12 euroa, kun annettu hoito kuuluu lääkärin erikoisalaan. Suurimpien palveluntuottajien digivastaanottojen hinnat ovat noin 40 euroa, jolloin asiakkaan maksettavaksi jää parhaimmillaan vain noin 28 euroa, kerto Hali ry.

– Myös yhteiskunnan näkökulmasta Kela-korvaus on kannattava, liitto sanoo tiedotteessaan.

Säästöä kertyy yli 100 euroa joka kerta, kun noin 120 euroa yhteiskunnalle maksava terveyskeskuskäynti vaihtuu digivastaanottoon ja 8 tai 12 euron Kela-korvaukseen.

– Kela on ottanut suuren askeleen hoitotakuun toteutumiseksi. Kela-korvausjärjestelmä on terveydenhuollon kehityksen eturintamassa ja pystyy vastaamaan nopeasti myös korona-epidemian kaltaisiin haasteisiin. Hallituksen on peruttava aiotut Kela-korvausten leikkaukset, vaatii Hyvinvointiala Halin toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.