Espoossa sijaitsevan Jorvin sairaalan vanhalle synnytysosastolle voi hakeutua synnyttämään 27. helmikuuta kello 8 asti, jolloin synnytysten hoito alkaa Espoon sairaalassa.

Muuttomatka ei ole pitkä, sillä Espoon sairaala sijaitsee Jorvin sairaala-alueella. Sen neljänteen kerrokseen muuttavat synnytysosasto, synnyttäjien päivystysvastaanotto sekä kaksi synnyttäneiden osastoa. Jorvin sairaalaan jää edelleen yksi 16-paikkainen synnyttäneiden osasto, joka toimii Perhepesämallin mukaisesti.

Espoon sairaalassa on noin 4 500 synnytystä vuodessa. Synnytysosastolla on 9 synnytyshuonetta, kaksi leikkaussalia keisarileikkauksia ja muita toimenpiteitä varten sekä perheheräämö. Synnytysosaston välittömässä läheisyydessä on kaksi synnyttäneiden osastoa, joissa on yhteensä 29 hoitopaikkaa yhden hengen huoneissa. Äidin ja vauvan lisäksi huoneissa voi yöpyä yksi aikuinen.

Espoon sairaalassa otetaan keisarileikkauksissa käyttöön uusi toimintamalli, jossa kätilö osallistuu perheen hoitoon myös leikkaussalissa ja heräämössä. Toimintamalli mahdollistaa perheen katkeamattoman yhdessäolon koko ajan. Sama malli on tulossa käyttöön Naistenklinikalla vuoden 2018 loppupuolella.

Kätilöopistosta siirtyi Jorviin vastasyntyneiden osasto. Potilaspaikkamäärä on nyt 27. Sinne tulee vastasyntyneitä Jorvista, Naistenklinikalta että Lastenklinikalta. Osastolla hoidetaan muun muassa Naistenklinikalta vastasyntyneiden teho-osastolta jatkohoitoon siirtyneitä keskosia ja vastasyntyneitä. Lisäksi osastolla hoidetaan vastasyntyneisyyskauden pulmia kuten lieviä hengitysvaikeuksia, alhaista verensokeria, infektioita tai keltaisuutta.

Hoitoaika vaihtelee muutamasta tunnista kuukausiin. Osastolla vauvat hoidetaan pääosin perhehuoneissa.

– Muutosten myötä Jorvin sairaalan lastenlääkäripäivystystä on vahvistettu. Nyt sairaalassa päivystää sekä lastenlääkäri että vastasyntyneiden hoitoon erikoistunut lastenlääkäri, sanoo Hyksin Lasten ja nuorten sairauksientoimialajohtaja Jari Petäjä tiedotteen mukaan.