Keisarileikkausten osuus synnytyksissä on kääntynyt kasvuun, kertoo THL.

Vuonna 2017 synnytyksiä oli runsaat 50 000, joista sektioita oli lähes 17 prosenttia.

Keisarileikkauksia tehtiinkin viime vuonna enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin 30 vuoden tilastoinnin aikana.

Keisarileikkausten osuus ei kuitenkaan ole kasvanut erityisen kiivaasti. Sektioiden osuus pysytteli 16 prosentissa pitkään, peräti kahden vuosikymmenen ajan. Nytkähdystä suurempaan lukemaan selittää osin suunniteltujen keisarileikkausten lievä nousu.

– Synnyttäjät ovat aiempaa vanhempia. Alle 25-vuotiailla synnyttäjillä sektioita on 12,4 prosenttia, mutta 35 vuotta täyttäneillä 22,5 prosenttia, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler selittää lisäksi keisarileikkausten osuuden kasvua.

Muita keisarileikkausten yleistymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat äidin raskautta edeltävä ylipaino sekä synnytyspelkodiagnoosi.

Kun normaalipainoisilla keisarileikkausten osuus on 14 prosenttia, on se ylipainoisilla 19 prosenttia ja lihavilla 24 prosenttia.

Yli 30 prosentilla keisarileikkauksella synnyttäneistä on tänä päivänä synnytyspelkodiagnoosi. Tämä diagnoosi on vaikuttanut erityisesti viime vuosina keisarileikkausten yleistymiseen, sillä kymmenen vuotta aiemmin osuus oli vain 15 prosenttia.

Sektioiden osuus on kasvanut viime vuosikymmeninä kaikkialla maailmassa. Kansainvälisesti tarkasteltuna keisarileikkauksia onkin Suomessa melko vähän.

Gisslerin mukaan keisarileikkausten osuus on silti yli WHO:n suosituksen. Vuonna 1985 annetun suosituksen mukaan sektioita on suositeltua olla synnytyksistä 10–15 prosenttia.