Keinohaiman edistäminen on Vuoden diabetesteko

Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinto on myönnetty keinohaiman kehittelystä innostuneelle sisätautilääkärille Lorenzo Sandinille, joka työskentelee Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa.

Tee se itse -keinohaima on kämmenelle mahtuva mikrotietokone, joka insuliinipumpun ja jatkuvasti kudossokeria mittaavan verensokerisensorin kanssa pyrkii matkimaan tervettä ihmisen haimaa. Se ohjaa insuliinin annostelua glukoosisensorin arvojen mukaan, parhaimmillaan aivan automaattisesti.

Lorenzo Sandini on innostunut keinohaiman kehittämisprojektista, jossa on mukana tuhansia diabeetikoita ja heidän omaisiaan sekä koodaajia eri puolilta maailmaa. Aihetunnisteilla #wearenotwaiting ja #openAPS verkosta löytyvä projekti perustuu vapaaehtoisuuteen ja ideoiden ja osaamisen maksuttomaan jakamiseen.

Keinohaiman kehitysprojekti on riippumaton laitevalmistajista ja akateemisesta tutkimuksesta.

Sandinia Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinnon saajaksi ehdottaneiden kollegoiden mukaan Sandinin laitteen kehittämisen toimintamalli on erinomainen esimerkki muuttuneesta maailmasta: innovatiivisten ammattihenkilöiden ja potilaiden yhteistyö parantaa hoidon keskeistä teknologiaa ja käytäntöjä.