Keikkalääkäri paikkaa lasketteluvammoja

Aki Lumme tekee keikkalääkärin työtä Levin hiihtokeskuksessa. Hän on ottanut viiden kuukauden virkavapaan Tays Valkeakosken anestesialääkärin tehtävistä työskennelläkseen Levillä. Lääkäripalvelu Bene Finlandia Oy:llä on keikkalääkärit Levin lisäksi Rukalla ja Pyhätunturilla. Kaikilla lääkäriasemilla työskentelee yksi lääkäri ja yksi sairaanhoitaja.

Miten asema toimii?

– Vastaanottomme on avoinna joulukuun alusta vappuun. Kesällä täällä ei ole mitään järkeä olla, koska asiakkaitakaan ei ole. Vilkkainta on jouluna ja joulun välipäivinä. Hiihtolomat työllistävät myös paljon lääkäreitä. Harvoin kuitenkaan on päiviä, jolloin asiakkaita ei ole lainkaan. Minulla on myös muutamia vakituisia paikallisia asiakkaita Kittilän kunnasta.

Miten lääkäriasemat on varustettu?

– Tämä on yleislääkintätasoinen asema. Eniten hoidamme infektiosairauksia ja rinteessä sattuneita tapaturmia. Meillä on röntgenlaite ja mahdollisuus kipsauksiin. Periaatteessa täällä on kaikki laitteet, joita tarvitaan paikan päällä tapahtuvaan hoitoon. Tyypillinen rinteessä sattunut vamma on murtuma, polvivamma tai olkapään solisluun vamma. Vaikeimmat tapaukset lähetetään hoidettavaksi Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Miksi toimintaa tarvitaan?

– Keikkalääkäriasema avattiin vuonna 2003. Siihen syntyi tarve, koska Levillä vierailevat turistit ruuhkauttivat Kittilän terveyskeskuksen vastaanotot.

Mikä on päivittäinen työaikanne?

– Tapaturma ei katso kelloa, joten olemme valmiudessa mihin aikaan tahansa. Lääkäriaseman vastaanotto on auki kello 10–18.

Kuka asemalle hakeutuu töihin?

– Työntekijämme tulevat eri taustoista. Osa tekee töitä vain keikkalääkärinä ja tulee tänne aina sesongin ajaksi. Osalla on vakituinen työpaikka muualla, ja keikkatyötä varten otetaan virkavapaata. Kaikille on järjestetty keikkatyötä varten asunnot Leviltä.

Mitä teet vapaa-aikana Levillä?

– Laskettelua en harrasta, mutta eränkäynti kiinnostaa. Minulla on myös oma mökki Levillä, joten paikkakunta on entuudestaan tuttu.

Miten kuvailet työympäristöäsi?

– Työnteko Levillä on kivaa, koska työpisteessämme on osaava ja ystävällinen henkilökunta.