Liikkumista rajoitetaan joissakin vammaispalveluissa lainvastaisesti. Kehitysvammaliiton ja Kehitysvammaisten Tukiliiton tietoon on tullut, että asumisyksiköissä rajoitetaan myös muiden kuin sairastuneiden ja altistuneiden asukkaiden liikkumista, kotilomia ja ulkoilua – vastoin lakia sekä sosiaali -ja terveysministeriön ohjeistusta.

Lain mukaan vain koronaan sairastuneen tai sille altistuneen voi eristää tai asettaa karanteeniin.

Moni kehitysvammainen henkilö ei ymmärrä, miksi ei ole saanut nähdä vanhempiaan kahteen kuukauteen. Ero läheisistä kuormittaa etenkin äitienpäivän lähestyessä, kerrotaan liittojen tiedotteessa.

Ero läheisistä kuormittaa etenkin äitienpäivän lähestyessä.

Joissain ryhmäasumisen yksiköissä kotilomat on kielletty kaikilta. Toisaalla vaaditaan jopa koko perheeltä kahden viikon karanteenia ennen kuin henkilö voi palata asumisyksikköön, jos hän käy kotilomalla. Myös erilaisten asukkaille palveluja tuottavien ammattilaisten, kuten terapeuttien, avustajien ja tulkkien, pääsyä asumisen yksiköihin on lain ja ohjeiden vastaisesti estetty, kerrotaan liittojen yhteisessä tiedotteessa.

Liittojen ihmetystä herättää myös se, että tiukka vierailujen rajoittaminen vammaisten henkilöiden asumisyksiköissä jatkuu toistaiseksi, vaikka monia muita rajoituksia puretaan.

Ero läheisistä kuormittaa ja turhauttaa monia asukkaita ja omaisia. Pitkittyessään tilanne uhkaa ihmisten jaksamista ja hyvinvointia yhä vakavammin. Äitienpäivä on surullinen päivä ilman toivoa tapaamisesta lähitulevaisuudessa.

Kehitysvamma-alan järjestöt Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto ja FDUV esittävät yhdessä vaatimuksen, että vierailuja ryhdyttäisiin toteuttamaan turvallisesti erilaisilla järjestelyillä suojaimia käyttäen. Läheisten tapaamisia voitaisiin järjestää myös esimerkiksi asumisyksikön ulkopuolella turvallisuutta ja varovaisuutta kunnioittaen, kuten joissakin asumisyksiköissä jo tehdään.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.