Saanko esitellä Herra K:n. Hän oli vuosi sitten 40-vuotias, kolmen lapsen isä, terve, hyväkuntoinen ja fyysistä työtä tekevä mies. Hänellä ei juurikaan ole ollut sairauksia, ei ennen koronatartuntaa.

Puoli vuotta covid-19:n tartunnan jälkeen herran K:n suoritustaso oli edelleen vain osa entisestä. Viiden kilometrin hölkän sijaan Herra K jaksoi hölkätä vain reilun kilometrin. Entisen puolentoista tunnin salitreenin sijaan hän jaksoi harjoitella 40 minuuttia. Päivän rutiineista onnistui vain osa, ja tavallisesti 16 tuntia päivässä aktiivista elämää viettänyt Herra K jaksoi juuri ja juuri toimia kahdeksan tuntia. Töihin paluu ei ollut vielä puolen vuoden jälkeenkään mahdollista.

Nyt on kulunut vuosi sairastumisesta. Herra K:n voimat eivät vieläkään ole palanneet entiselleen. Töissä hän pystyy jo käymään, mutta työtehtäviä on sovitettu jaksamisen mukaan. Herra K on kärsinyt väsymyksen lisäksi monista muistakin oireista, kuten kognitiivisista toiminnallisista häiriöistä, lihasheikkoudesta, ahdistuksesta, kuolemanpelosta.

Herra K:n kaltaisia pitkittyneestä koronaoireilusta kärsiviä on maailmalla tuhansia ja tuhansia, tarkkaa lukua ei tiedä kukaan. WHO:n long covid -aiheisessa webinaarissa tiistaina puhuneet asiantuntijat arvioivat, että pahimmassa tapauksessa koronapandemian päälle kehittyy toinen, long covidista kärsivien pandemia.

Webinaariin osallistuneiden asiantuntijoiden mukaan erilaisia long covidin oireita on tunnistettu tähän mennessä yli kaksisataa, mutta vain 45 yli viidestä tuhannesta covid-19-tutkimuksesta keskittyy long covidiin. Yksikään niistä 45:stä ei tutki koronaan sairastuneiden lasten pitkittyneitä oireita.

Kuukausia kestävistä koronaoireilusta kärsivät kokevatkin jääneensä yksin eivätkä tule kuulluksi terveydenhuollossa. Heitä vaivaavat monet kysymykset: miksi minä en parane, kun moni muu paranee, mitä tutkimuksia tarvitsisin, onko virus minussa yhä, milloin saan elämäni takaisin, kuka minua osaa auttaa?

Koronaan sairastuneita on maailmanlaajuisesti tilastoitu 106 900 000 ja koronaan kuolleita kirjattu 2 332 386 (npr.org). Luvut kasvavat päivittäin, myös Suomessa, vaikka maltillisesti.

Pitkittynyttä koronaoireilua ei osata vielä määrittää systemaattisesti. Tarvitaan kansainvälisiä, laajoja ja riittävän pitkiä tutkimuksia sekä tehohoidossa olleista että ilman sairaalahoitoa pärjänneistä potilaista.

Webinaarin lopputulema olikin, että tehtävä on vasta alussa. Tunnistamalla tapaukset päästään tutkimaan ja lopulta myös kuntouttamaan long covidista kärsiviä.

LUE LISÄÄ: