Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset annetaan Helsingissä 25.–29. marraskuuta ilman ajanvarausta rokotuspisteissä, joita ovat Kustaankartano Oulunkylässä, Liikuntamylly Myllypurossa, Hopeatien palvelutalo Pohjois-Haagassa ja Kisahalli Töölössä.

– Kun influenssarokotukset annetaan rokotuspisteissä, voimme keskittyä niissä paremmin rokotuksiin ja terveysasemilla potilaiden hoitamiseen. Rokotustilanne kestää vain muutaman minuutin, sanoo ylihoitaja Nina Ahlblad-Mäkinen.

Rokotuspisteet ovat rokotusviikolla avoinna ma–to klo 8.30–18.00 ja pe 8.30–15.00. Jos asiakkaan on vaikea päästä rokotuspisteeseen tuolla viikolla, hän voi rokotusviikon jälkeen varata ajan sähköisesti tai soittamalla omalle terveysasemalle.

Ilmaisrokotukseen oikeutettuja riskiryhmiä ovat:

- sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat,

- 65 vuotta täyttäneet,

- varusmies- tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat,

- vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri.

Raskaana olevat äidit ja lapset 6 kuukauden ikäisistä 6-vuotiaisiin saavat influenssarokotuksen edelleen neuvolakäynnin yhteydessä tai avoimesta neuvolasta ilman ajanvarausta arkisin 25.11.–5.12. Neuvolakohtaiset rokotusajat löytyvät verkosta: influenssarokotus.hel.fi

Koululaiset voivat ottaa influenssarokotuksen joko rokotuspisteestä tai kouluterveydenhuollosta. Vanhempien tulee varata rokotusaika koulun terveydenhoitajalta tai oppilas voi ottaa rokotuksen erikseen sovittuina rokotuspäivinä.

Lisätietoa rokotuspäivistä saa oman koulun terveydenhoitajalta.

Opiskelijat saavat rokotuksen ilman ajanvarausta maanantaisin ja tiistaisin rokotuspisteestä (Mechelininkatu 46) tai oppilaitoksensa opiskeluterveydenhuollosta. Oppilaitosten opiskeluterveydenhuolto tiedottaa opiskelijoitaan tarkemmin rokotuspäivistään ja -käytännöistään.

Helsingin kaupunginsairaaloiden vuodeosastot, monipuoliset palvelukeskukset, kuntoutus- ja kehitysvammaisten hoitolaitokset sekä kotihoito rokottavat omat asiakkaansa.

Kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen suosittelee influenssarokotuksen ottamista vuosittain.

– Influenssarokotus suojaa yli 65-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Influenssa voi aiheuttaa viruskeuhkokuumeen tai jälkitautina bakteerikeuhkokuumeen ja kuusinkertaistaa akuutin sydäninfarktin riskin ja lisätä sydämen vajaatoiminnan vaaraa, Kotilainen perustelee rokotuksen tarpeellisuutta.

– Kannustan myös pienten lasten perheitä ottamaan influenssarokotuksen. Kun raskaana oleva äiti ottaa rokotuksen, suojaa hän samalla vastasyntyneen vauvansa, Kotilainen jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pyytää yli 65-vuotiaita osallistumaan tutkimukseen, jossa tutkitaan uuden korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa influenssan ja sen aiheuttamien vakavien sydän-, verenkierto- ja hengitystiesairauksien ehkäisyssä.

Tutkimusrokotteen voit saada Kampin palvelukeskuksesta, Salomonkatu 21 B tai Kinaporin palvelukeskuksesta, Kinaporinkatu 9, kulku myös Hämeentie 58–60.

Tutkimusrokotuksia annetaan molemmissa palvelukeskuksissa ilman ajanvarausta tiistaista torstaihin 5.11.–7.11. kello 9–16 ja perjantaina 8.11. kello 9–15.

Lisätietoa tutkimuksesta saat THL:n sivuilta thl.fi/finfluhd, puhelimitse (maksuton numero 0800 94065) tai sähköpostitse finfluhd@thl.fi.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue myös: