Kaura- ja ruiskuidun käyttö lisää terveydelle hyödyllisten mikrobien kasvua suolessa, mikä puolestaan parantaa kolesteroliaineenvaihduntaa ja vähentää maksan tulehdustilaa. Lisäksi kuitujen lisääminen ruokavalioon vähentää painonnousua, kertoo tutkimus, joka toteutettiin Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön, VTT:n ja Hong Kongin yliopiston yhteistyönä.

Kauran, rukiin ja muiden täysjyväviljatuotteiden terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Kuitenkin näiden kuitujen vaikutusmekanismit ovat olleet melko tuntemattomia viime aikoihin saakka. Vaikka ravinnon kuidun tiedetään vaikuttavan suolen seinämän hyvinvointiin ja suoliston mikrobiston tuottamiin aineenvaihduntatuotteisiin, eri kuitujen vaikutusmekanismeja ei ole syvällisesti ymmärretty, kertoo Itä-Suomen yliopiston tiedote.

Nyt tehdyssä kokeellisessa tutkimuksessa haluttiin tutkia juuri sitä, miten eri kuitujen vaikutusmekanismit eroavat toisistaan ja miten ne vaikuttavat erilaisten aineenvaihduntatuotteiden syntyyn suolistossa.

Tutkimus toteutettiin koe-eläimillä, joista osalle annettiin runsasrasvaista länsimaista ruokaa neljän kuukauden ajan. Tähän ruokaan osalle lisättiin kymmenen prosenttia joko kauran tai rukiin kuituja. Eläimiltä mitattiin suolistomikrobiston tuottamia lyhytketjuisia rasvahappoja ja niiden vaikutuksia.

Tulosten perusteella kuidut lisäsivät terveydelle edullisten mikrobien kasvua suolessa. Kaurakuitu lisäsi Lactobacillus-suvun ja ruis Bifidobacterium-suvun mikrobien kasvua.

Lisäämällä näiden mikrobien kasvua kaura vaikutti sappihappoihin liittyvien reseptorien toimintaan ja ruis sappihappojen erittymiseen niin, että kolesteroliaineenvaihdunta parani. Molemmat kuitutyypit lisäsivät lyhytketjuisten rasvahappojen tuotantoa, mikä vähensi suolen seinämän läpäisevyyttä ja maksan tulehduksellista tilaa. Sekä ruis- että kaurakuidun käyttö myös hidasti runsasrasvaiseen ruokavalioon liittyvää painonnousua.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Molecular Nutrition and Food Research -lehdessä.