Kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajat totesivat tiistaina yhdessä, että suojavarusteita koskeva pula on niissä sekä koko maassa kriittinen ja tilanne vaatii nopeita ratkaisuja.

Suojavarusteiden riittävyydestä päävastuu on globaalissa pandemiatilanteessa valtiolla.

Suuret kaupungit ovat ottaneet ja ottavat epidemian vastaan ensimmäisinä ja kantavat suurta vastuuta niin pandemiaan varautumisessa kuin sen hoidossa.

Kaupungit ovat kaikin keinoin pyrkineet osaltaan turvaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakyvyn ja suojanneet kaupunkien henkilöstöä.

– Pääongelmana on suojamateriaalipula eikä STM:n taholta esitetty logistinen ongelma, sanottiin julkilausumassa, jonka ovat allekirjoittaneet Helsingin Jan Vapaavuori, Espoon Jukka Mäkelä, Vantaan Ritva Viljanen, Tampereen Lauri Lyly, Turun Minna Arve ja Oulun Päivi Laajala.

Kaupungit pystyvät tällä hetkellä turvaamaan lähinnä koronaviruspotilaiden hoitoon varattujen terveysasemien, suun terveydenhuollon asemien ja koronasairaalaosastojen suojavarusteet. Muiden yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta tilanne on suojavarusteiden osalta sen sijaan heikompi, johtajat viestittävät.

– Tilannetta eivät ole helpottaneet sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n ristiriitaiset ja muuttuvat ohjeistukset suojavarusteiden käytöstä esimerkiksi kotiin vietävissä palveluissa, he kritisoivat.

Valtion tulee tehostaa hankintojaan markkinoilta ja työ- ja elinkeinoministeriön tulee jatkaa käynnistynyttä työtä, jolla varmistetaan kotimainen valmiuskapasiteetti suojavarustetuotannon käynnistämiseksi.

– Tavoitteena on oltava ainakin keskeisimpien suojavarusteiden osalta mahdollisimman nopea kansallinen omavaraisuus, vaaditaan kannanotossa.

– Lisäksi asiasta käytävää vuoropuhelua kaupunkien ja valtion välillä on hyvä vahvistaa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.