Katupöly leijuu ilmassa ennätysaikaisin. Etelä-Suomen talvi on ollut lumeton, jolloin nastarenkaat lisäävät katupölyn määrää varsinkin kuivalla säällä.

Useimmilla paikkakunnilla hiekoitushiekkaa ja tiesuolaa on levitetty normaaliin tapaan. Katupöly koostuukin suurimmaksi osaksi jauhautuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta.

– Katupöly on terveyshaitta, jota voidaan vähentää täsmätoimilla, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.

Katupölystä merkittävä osa on karkeita hiukkasia, jotka lisäävät lasten riskiä sairastua astmaan.

Niitä pienemmät, alle 2,5 mikrometrin kokoiset PM2,5-pienhiukkaset ovat nykytiedon mukaan haitallisin hiukkasryhmä. Ne lisäävät hengityssairailla terveyspalveluiden käyttöä sekä poissaoloja työstä ja koulusta.

Hengitys tarjoaa Sitä on ilmassa -ohjelmassaan ratkaisuja sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen ja niiden vähentämiseen 2019–2022. Ohjelma sisältää ehdotuksia myös päättäjille.

Hengitysliiton ratkaisuehdotuksia katupölyn haittojen välttämiseksi kaikille:

• Liiku ulkona harkiten ja seuraa koronatilannetta. Vältä vilkasliikenteisiä katuja.

• Katupölyltä voi suojautua kestokäyttöisellä hengityssuojaimella, jossa on vaihdettava P2-luokan suodatin. Tärkeää on huomata, että se ei suojaa koronavirustartunnalta eikä kyseessä ole terveydenhuollon ammattilaisten käyttämä hengityssuojaintyyppi. Katupölysuojainten saatavuus voi vaihdella.

• Tehokkaimmat hengityssuojaimet on koronatilanteessa varattava terveydenhuollon hoitohenkilöstölle.

• Kotona tehtävään kuntoharjoitteluun saa vinkkejä Hengitysliiton YouTube-kanavalta.

• Seuraa säätiedotuksia, niin osaat varautua ennakkoon mahdolliseen oireiluun.

• Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuindeksistä voi tarkistaa ilmanlaadun.

• Jos sinulla on hengityssairaus, tehosta lääkehoitoa. Ärsytysoireita voi helpottaa kostuttamalla hengitysteiden ja silmien limakalvoja tarkoitukseen sopivilla suihkeilla ja tipoilla.

• Jos sinulla on oma auto, siirrä se ajoissa pois kadulta, jota puhdistetaan.

• Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin niin kotona, työpaikalla kuin autossakin. Estä katupölyn siirtyminen sisätiloihin vaihtamalla ilmanvaihdon suodattimet säännöllisesti ohjeiden mukaisesti, erityisesti ennen katupölykauden alkua. Asenna tuuletusikkunoihin suodatinkankaat. Vältä ja vähennä ikkunatuuletusta katupölyaikaan.

Suosituksia päättäjälle:

• Ota tavoitteeksi, että hiekoitushiekan poisto kestää korkeintaan kaksi viikkoa ja kadut pestään varhain.

• Huolehdi, että vilkasliikenteisten väylien ja katujen varrella on nopeusrajoitukset, jos lähistöllä on

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.