Kauppalehti palkitsi keskiviikkona salolaisen lääkerobotteja valmistavan yrityksen Evondoksen Lounais-Suomen kovimpana kasvajana Turussa järjestetyssä Kasvajat-kiertueen tilaisuudessa.

Vuonna 2007 perustettu Evondos tekee lääkeannostelurobotteja kotihoidon asiakkaiden tueksi. ”Jotta hoitajilla olisi enemmän aikaa ihmisille” muotoilee yrityksen toimitusjohtaja Eetu Koski palvelun toimintafilosofiaa tänään Kauppalehdessä.

Evondoksen tavoite on kaksinkertaistaa yrityksen koko kahdessa tai maksimissaan kolmessa vuodessa.

Vaikka Evondoksen kasvu onkin ollut viime aikoina kovaa, niin robottien ottaminen osaksi kotihoidon työtä on ilmeisesti edennyt hitaammin kuin yritys on odottanut.

– Kotihoidon työtapoja muuttavan palvelun omaksumiseen menee aikaa. Asenteet muuttuvat hitaasti, Koski toteaa Pasi Lehtisen ja Ari Rajalan haastattelussa.

Yritys janoaa Kosken mukaan palautetta kentältä ja työntekijöiltään. Oman talon sisältä tullut palaute on nopeuttanut yhden robotin valmistamista selvästi, 20 tunnista 12 tuntiin.

Myös asiakkailta on tullut feedbackia. Koski nostaa esiin erityisesti 90-vuotiaan miehen palautteen, jossa tämä kertoi kaatuneensa kotonaan kykenemättä painamaan hälytysrannekettaan. Tilanne oli ratkennut, kun lääkerobotti oli lopulta hälyttänyt apua.

Evondoksen liikevaihto oli viime vuonna 4 miljoonaa euroa ja annualisuoitu kasvu kolmessa vuodessa 199 prosenttia.

Yhtiö ei paljasta myymiensä lääkerobottien määrää, mutta niitä on käytössä reilussa 150 kunnassa ympäri Pohjoismaita.

Viennin osuus on kaksi kolmasosaa, joten Suomessa yhtiön lääkeannostelurobotteja lienee karkean laskelman mukaan runsaat viitisenkymmentä.

Lue myös:

Tervetuloa raha – Norjalaiset sijoittavat suomalaisiin lääkeannostelurobotteihin (Mediuutiset 11.12.2017)

Kun tekoäly auttaa robottia, neljä viidestä lääkärin lähetteestä löytää tiensä oikeaan laatikkoon (Mediuutiset 28.2.2019)

Sote-kustannukset alas ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn avulla (Mediuutiset 11.6.2018)