Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida välttää. Lisäksi koronavirustestiin menevät ja testitulosta odottavat kuuluvat suosituksen piiriin. Myös riskimaista Suomeen tulleille suositellaan maskia liikkuessa julkisissa paikoissa.

Myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, maskia voi käyttää, THL:n johtaja Mika Salminen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus puoltaa THL:n kasvomaskisuositusta joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa joissa turvaetäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd).

Marinin mukaan vähävaraiset saavat maskit ilmaiseksi. Valtio korvaa kunnille nämä kustannukset, Marin sanoi. Valtaosin maskit hankitaan itse, pääministeri totesi.

THL:n Salminen sanoi, että kasvomaskisuositus on valtakunnallinen, mutta siitä voidaan alueellisesti poiketa, jos tartuntatilanne alueella on hyvä. Tätä kautta alueellisuus toteutuu suosituksessa.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun

– olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää

– olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

THL:n mukaan kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta.

”Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen”, THL kertoo.