Harvardin yliopiston ja MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tutkijat ovat kehittäneet kasvomaskin, joka tunnistaa SARS-CoV-2-viruksen läsnäolon hengitysilmassa, kertoo tietotoimisto GlobalData.

Tämä havainnoiva eli diagnosoiva kasvomaski monitoroi käyttäjän uloshengitystä pienten sensorien avulla. Valvonnan voi aktivoida painikkeella, joka sijaitsee maskin ulkopinnalla. Painallus vapauttaa vettä, joka käynnistää sensorin molekyylikoneiston kostuttamalla.

Jos kone havaitsee koronaviruksen DNA:ta hengitysilmassa, maskin sisällä oleva merkkinauha vaihtaa väriä. Maskin sisällä on kaksi nauhaa; jos virusta on ilmassa, toinen niistä tummenee. Jos viruksen vaaraa ei ole, molemmat nauhat tummenevat.

GlobaDatan infektiosairauksien analyytikko Sultan Ahmed arvelee, että diagnosoiva kasvomaski on kaupallistamisen kynnyksellä.

”Uskomme, että uusi koronavirusta diagnosoivasta kasvomaskista olisi apua ponnisteluissa torjuessamme deltamuunnosta, joka nyt kattaa 99 prosenttia uusista tartunnoista Isossa-Britanniassa”, hän sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa diagnosoiva kasvomaski yltää viruksen havaitsemisessa samaan tarkkuuteen kuin PCR-testi, mutta se on yhtä nopea kuin antigeenitesti.

”Tästä voi tulla koronatestauksen uusi standardi”, hän arvelee.

”Ja kasvomaskin uusi ominaisuus saattaa myös innostaa ihmisiä käyttämään kasvosuojaa nykyistä aktiivisemmin”.