Terveysala kehittyy valtavaa vauhtia, ja nyt epätodellisilta kuulostavat keksinnöt saattavat hyvin olla totta piankin, sanoo Mediuutisten päätoimittaja Anne Lahnajärvi.

Sotu-implantti, terveydenhuoltoalan startupien Tinder, jokaiselle suomalaiselle henkilökohtainen hyvinvointivalmentaja taskuun. Kuulostaako utopistiselta?

Terveydenhuoltoalan toimijoita, päättäjiä, vaikuttajia ja sidosryhmiä oli koolla viime viikolla Finlandia-talolla vuoden toisessa Mediuutisten Terveysalan kasvu ja yhteiskunta -tilaisuudessa. Edellä mainitut innovaatiot ovat osa tapahtuman workshopin tuloksista.

Keskustelua käytiin myös muun muassa arvopohjaisesta hinnoittelusta, hyvinvoinnin ja terveydenhoidon palvelualustasta sekä muistu­tettiin lääkäreiden täsmä- ja täydennyskoulutuksen tärkeydestä. Hallitukselta toivottiin aitoa innovatiivisuutta ja alan toimijoilta asiakas­lähtöisyyttä.

Tapahtumasarja perustettiin tukemaan vuonna 2014 julkistettua Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategiaa. Sen tavoitteissa mainitaan kilpailukykyisen toimintaympäristön kehittäminen, investointien lisääminen ja koko alan talouskasvun mahdollistaminen. Tämän kaiken toivotaan luonnollisesti johtavan yksilön saamaan parempaan terveydenhuoltoon ja koko sote-toiminnan tehostumiseen.

Vuonna 2016 julkistettiin tiekartta, joka täsmensi kasvustrategiaa. Tämän syksyn tavoitteissa on tarkentaa työnjakoa ja varmistaa, että toimenpiteet viedään loppuun saakka. Workshopien tulokset viedään Työ- ja elinkeinoministeriölle jatkotyöstettäväksi.

Inhimilliseen kohtaamiseen pitäisi kaikkien ammattilaisten kyetä.

Terveydenhuoltoalalla innovaatiot ovat vielä melko uusi käsite, mutta jo vahvasti tätä päivää. Luovasta ideasta tulee innovaatio, kun se otetaan menestyksekkäästi käyttöön. Hyviä esimerkkejä löytyy lähimenneisyydestä, kuten vaikkapa sähköiset reseptit tai videovastaanotot. Ala kehittyy valtavaa vauhtia, ja nyt epätodellisilta kuulostavat keksinnöt saattavat hyvin olla totta piankin.

Perusasioita ei kuitenkaan sovi kiihkeän kehittämisen vauhdissa unohtaa. Tapahtuman vaikuttavimman puheenvuoron käytti entinen kansanedustaja, tekniikan tohtori, Espoon kaupunginvaltuutettu Jyrki Kasvi (vihr.), joka sai syöpädiagnoosin 16 vuotta sitten.

Kasvin mukaan helposti unohtuu, että kasvaimessa on kiinni ihminen. Kasvi korostaa henkisen tuen tärkeyttä somaattisen hoidon lisänä ja rinnalla: keskusteluapu on yksi onnistuneen hoidon peruselementeistä (mediuutiset.fi).

Kasvin kokemukset sairauden uusiutuessa uudestaan ja uudestaan ovat silmiä avaavia. Pelkoon ei ole Käypä hoito -suositusta, mutta inhimilliseen kohtaamiseen pitäisi kaikkien ammattilaisten kyetä. Huolet vievät potilaan voimavarat, joita tarvitaan toipumiseen, omaiset tarvitsevat toisenlaista tukea ja vastaanoton jälkeenkin pitäisi saada vastauksia.

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistiin alun perin 22.11.2019 Mediuutisten numerossa 39-40/2019.

*

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla tänne saat maksutta kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi.

*

Lue myös: