Kännykkäsovellus tarpeen. Reseptin voi joutua kirjoittamaan yllättäen ja odottamattomissa olosuhteissa, muistuttaa Ken Malanin.

Sähköisen reseptin valmisteluvaiheessa Lääkäriliitto myöntyi suuremmitta suruitta lääkärien vapaan reseptinkirjoitusoikeuden olennaiseen rajoittamiseen.

E-resepti on erinomainen asia, mutta sen lieveilmiöt eivät.

Kollega ei saanut matkallaan unilääkettä itselleen apteekista, koska hänellä ei ollut mahdollisuutta kirjoittaa e-reseptiä (Suomen Lääkärilehti 2017;72:127).

Sen sijaan häntä neuvottiin menemään terveyskeskukseen hankkimaan resepti itselleen.

Kollega oli ilmeisesti rehellinen eikä kertonut, että tietenkin hänellä on aina matkoilla mukanaan tietokone, Kelain-kortinlukija ja toimikortti, mutta ne eivät nyt valitettavasti toimi teknisen vian vuoksi.

Hän olisi todennäköisesti sillä tavoin saanut lääkkeensä ilman, että hänen olisi pitänyt apteekissa esittää valtuutetun tietokonekorjaajan tai teleoperaattorin kirjallinen todistus laitteiden tai yhteyksien toimimattomuudesta. Eikä apteekissa olisi kenenkään tarvinnut tuntea itseään rikolliseksi, kun antaa pienen määrän unilääkettä lääkärille e-reseptikäytännöstä poikkeavalla tavalla.

Koska lääkkeen kirjoittamistarve voi tulla äkillisesti ja odottamattomissa olosuhteissa ilman, että kainalossa on tietokone, kortinlukija taskussa ja toimikortti lompakossa, olisi syytä saada nopeasti aikaan e-reseptille toimiva kännykkäsovellus. Kännykän kun voi olettaa olevan mukana lähes aina.

Näin ei kenenkään kollegan tarvitsisi tuntea hankalassa tilanteessa kiusausta lainrikkomukseen.

Tulisi miettiä, mikä on lääkehoidon oleellisin komponentti.

Lisäksi joka apteekissa tulisi olla toimikortin lukulaite, jota lääkäri voisi tarvittaessa käyttää e-reseptitarkoitukseen.

Yleisesti ottaen tulisi myös miettiä, mikä seuraavista on lääkehoidon oleellisin komponentti: lääkäri, tietokone, Kelain-kortinlukija vai toimikortti.