Kanta-Hämeen keskussairaala on ryhtynyt julkaisemaan tietoja sairaalan käsihygienian tasosta verkkosivuillaan.

– Olemme kampanjoineet henkilöstön parissa syksyn ajan käsihygienian tason nostamiseksi, ja positiivisia tuloksia on saatu aikaiseksi. Mittarien julkistamisella haluamme tuoda näkyväksi sekä asiakkaillemme että henkilöstölle, kuinka tärkeä asia infektioiden leviämistä estävä käsihygienia sairaalaympäristössä on, ja kuinka haluamme kiinnittää siihen jatkuvaa huomiota, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä tiedotteessa.

Kanta-Häme julkaisi ensimmäisenä suomalaisena sairaanhoitopiirinä asiakkaidensa hoitoon pääsyn ja keskeisimpien leikkaustoimenpiteiden odotusajat reaaliajassa verkkosivuillaan.

Uuden vuosikymmenen alussa mittarit saavat seuraa keskussairaalan henkilöstön käsihygienian tasoa seuraavista eHuuhde- ja eDesi-mittareista sekä influenssarokotuskattavuutta seuraavasta ePiikki-mittarista.

Kaikki mittarit löytyvät keskussairaalan-verkkosivujen etusivulta. Mittaria klikkaamalla pääsee tarkastelemaan mittareiden yksikkökohtaisia tietoja ja tarkempia sisältöjä.

Kaikki eMittarit on kehitetty yhteistyössä hämeenlinnalaislähtöisen FCG Flowmedik Oy:n kanssa.

Käsihygienian tavoitetasot ovat Kanta-Hämeessä korkealla.

eDesi-mittarissa ensimmäiset itsestään vaihtuvat näkymät kuvaavat käsihuuhteen käytön toteutunutta kulutusta suhteessa tavoitteeseen. Tulokset ilmoitetaan erikseen osastojen, poliklinikoiden ja leikkaustoiminnan osalta.

Mitä lähempänä 100 prosenttia ollaan, sitä paremmin käsihygienia toteutuu.

– Yksiköiden tavoitetasot on asetettu toiminnan luonteen mukaan siten, että jokaisessa yksikössä käsihuuhdetta tulisi kulua vähintään tavoitteeksi merkitty määrä. Tasot ovat kunnianhimoisia, joten paljon tekemistä vielä riittää, kertovat hygieniahoitajat Katja Miettinen ja Merja Fellmann tiedotteessa.

eHuuhteessa kuvataan puolestaan käsien desinfektion toteutumista yksiköissä ammattiryhmittäin ja yksiköittäin. Käsihygienian toteuttamisen havainnointiin koulutetut hygieniayhdyshenkilöt havainnoivat henkilökunnan käsien desinfektion toteutumista hoitotilanteissa, seuraavat käsikorujen käyttöä ja antavat näistä palautteet omissa yksiköissään kuukausittain.

Käsien desinfektion toteutumista seurataan kolmen näkymän avulla. Ensimmäinen kuvaa oikeaoppisten desinfektioiden osuutta kaikista tehdyistä havainnoista ammattiryhmittäin ja hoitotilanteittain kuluvan kuukauden osalta.

Meillä oikeaoppisen desinfektion kestoksi on määritelty 30 sekuntia.

Mitä lähempänä sataa prosenttia ollaan, sitä paremmin käsien desinfektio toteutuu.

Toinen näkymä kuvaa oikeaoppisessa käsien desinfektiossa tapahtuneen muutoksen edelliseen kuukauteen verrattuna, kolmas puolestaan sitä osuutta havainnoista, joissa kädet jäivät desinfioimatta, vaikka se olisi ollut tarpeen.

– Meillä oikeaoppisen desinfektion kestoksi on määritelty 30 sekuntia, kun se useissa sairaanhoitopiireissä on määritelty lyhyemmäksi, esimerkiksi 20 sekuntiin, Miettinen ja Fellman kertovat.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.