WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti viime viikonloppuna mediaa valeuutisista, jotka vaikeuttavat uuden koronaviruksen leviämisen torjuntatöitä.

Paikkansa pitämättömien tietojen levittäminen koronaviruksesta aiheuttaa hänen mukaansa hämmennystä ja pelkoa ihmisissä – ja näitä huhuja on viime viikkoina riittänyt.

Venäläinen Channel One -kanava esimerkiksi kertoi parhaaseen katseluaikaan uutisissa, että koronaviruksella on yhteys presidentti Donald Trumpiin ja virus on lähtöisin amerikkalaiselta lääketeollisuudelta tai salaiselta palvelulta.

Briteissä puolestaan leviää huhu, että epidemia sai alkunsa kiinalaisen naisen syömästä lepakkokeitosta. Sen on pakko olla totta, koska aterioinnista on olemassa videokin!

Sen on pakko olla totta, koska siitä on videokin!

Kun haastattelin Mediuutisiin Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professoria Olli Vapalahtea koronavirusrokotteista, hän oikaisi joitakin kuulemiani huhuja.

Koronavirus ei olekaan peräisin Wuhanin torilla myydyistä käärmeistä. Väärinkäsitys sai alkunsa hätäisesti väärällä menetelmällä tehdystä analyysista, jonka tulokset julkaistiin kakkosluokan tiedelehdessä.

Tutkijat perustelivat väitettä sillä, että lyhyt pätkä koronaviruksen koodia muistuttaa käärmeen koodin jakaumaa. Yhtä huonolla perusteella koronaviruksen alkuperä voisi kuulemma olla vaikka sieni.

Entä sitten Twitterissä levitetty tieto, että koronavirus on kiinalaisilta karannut bioase? Todisteena se, että uutta virusta on käpälöity, koska se sisältää pätkän hiv-viruksen komponenttia, joka ei kuulu koronaviruksiin.

Vapalahden mukaan tässä koronaviruksessa on muutamia aminohapon pituisia pätkiä, joita ei ole sars-viruksessa, mutta entä sitten? Virusten evoluutiota tapahtuu. Neljän aminohapon verran hiviä on merkityksetöntä kohinaa.