Pohjois-Karjalan sote-kuntayhtymässä konservatiivisen klinikkaryhmän päällikkönä työskentelevä Juha Mustonen on dosentti ja sisätautien, kardiologian ja hallinnon erikoislääkäri.

Hän on vaaleissa ehdolla Joensuun kaupunginvaltuustoon keskustan listoilta.

Mustonen ei ole ensimmäistä kertaa asialla; hän on ollut neljä vuotta Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Mikä sai sinut kiinnostumaan politiikasta?

– Kymmenen vuotta sitten sote-asiat olivat ajankohtaiset. Halusin mukaan päätöksentekoon. Valtakunnallinen sote on ilmeisesti vasta tänä vuonna menossa päätökseen. Pohjois-Karjalassa kunnat halusivat yhdistää voimansa jo vuonna 2017, josta lähtien Joensuu on ollut osa maakunnallista Siun sotea.

Terveydenhuollon asiantuntijuus on hyvä näkökulma, kun kunnassa päätetään terveydenhuollon rahoituksesta. Nyt noin 62 prosenttia Joensuun menoista on sote-menoja. Loput 38 prosenttia menoarvioista käytetään muuhun kuten koulutukseen, elinvoimaan, investointeihin ja kaupunkirakenteeseen.

Mihin haluaisit vaikuttaa kuntasi terveydenhuollossa?

– Seuraavien vuosien aikana selkeytyvät kunnan järjestämät palvelut ja sote-asiat siirtyvät maakunnalliselle hyvinvointialueelle. Soten rahoitus tullee valtionosuuksina suoraan kuntayhtymille. Sitten kaupunki voi keskittyä kaikkeen muuhun, kuten koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja toiminnan varmistamiseen, liikunnan ja kulttuurin monipuoliseen tarjontaan kuntalaisille, työllisyyden ja elinvoiman parantaminen.

Nyt Joensuun kaupunginhallituksen kokouksissa ei ole enää neljään vuoteen keskusteltu sote-palveluiden tuottamisesta. On erinomainen asia, että nämä palvelut järjestetään kuntayhtymätasolla.

Terveydenhuollon asiantuntijuus on hyvä näkökulma.

Siun soten alueella ehdolla kuntapolitiikkaan ovat ehdolla myös esimerkiksi nämä lääkärit:

*

JOENSUU

Anssi Eboreime (kok.), LL, s.1994

Jorma Karttunen (kok.), yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1958

Matti Ketonen (kok.), sisätautilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1949

Jukka Voutilainen (kok.), LL, s.1987

Terhi Savolainen (vihr.), LL, s.1985

*

ILOMANTSI

Meri Viljamaa (kesk.), LL, s.1956

*

OUTOKUMPU

Matti Johannes Honkavaara (kok.),yleislääketieteen erikoislääkäri, s.1950

*

LUE LISÄÄ LÄÄKÄRIEHDOKKAISTA: