Kansanedustajat saavat nyt massoittain sähköpostia, jossa vastustetaan koronapassia.

Asian nostavat esiin useat kansanedustajat Twitterissä.

”Mistähän johtuu, että juuri nyt alkoi sähköpostiin pukata kymmenittäin koronapassikirjeitä”, ihmettelee kansanedustaja Tarja Filatov (sd).

Varapuhemiehenä vielä keväällä toiminut Filatov nosti aiemmin esiin viestitulvan, joka kansanedustajille ryöpsähti ennen EU:n elvytyspakettiäänestystä toukokuussa.

Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan kuuluva kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk) puhuu ”massapostista” ja huomauttaa, että liikkeellä on ”väärää tietoa” koronapassista. Hän rauhoittelee, että hallituksen esitys tutkitaan valiokunnissa tarkasti.

Husin entinen toimitusjohtaja, sdp:n kansanedustaja Aki Lindén kertoo, että edustajien sähköposteissa on meneillään ”koronapassin vastainen kampanjointi nimillä ja minimimerkeillä”. Hän huomauttaa, että kyseessä on todistus rokotussuojasta, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta.

”Ei tehoa minuun ja väärän tulkinnan levittäminen itse ehdotuksesta on surkeaa”, Lindén tviittaa.

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) katsoo, että massapostitukset koko eduskunnalle eivät ole ”se tehokkain tapa vaikuttaa”.

”Koronapassi on saanut taas melko harhaiset voimat liikkeelle. Harmi, että meillä on yksi puolue, joka lietsoo näitä voimia”, Honkasalo toteaa tarkentamatta, mihin puolueeseen viittaa.

Oppositiopuolue perussuomalaiset on vaatinut hallitusta perumaan esityksensä koronapassista ja hämmensi taannoin rokoteväitteillä kyselytunnilla.

Myös perussuomalaisten Jani Mäkelä nostaa esiin passin vastustajilta tulevien viestien paljouden.

”Kaikkien tarpeetonta vaivaa säästäisi, jos postituskampanja kohdistuisi vain niihin, jotka passia kannattavat”, hän tviittaa.

Sivistysvaliokunta kiinnittää huomiota ikärajaan ja voimassaoloon

Sivistysvaliokunta kertoi perjantaina kannattavansa koronatodistuksen käyttöönoton mahdollistavan lainsäädännön voimaan saattamista mahdollisimman pian, mutta ehdottaa harkittavaksi lasten ja nuorten osalta ikärajan nostamista 12 vuodesta 16 vuoteen.

Hallitus on esittänyt, että passin kanssa noudateltaisiin samaa ikärajaa kuin rokotusten kanssa. Koronarokotuksia annetaan Suomessa väestölle 12 ikävuodesta alkaen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on pitänyt rajaa liian matalana.

Koronapassi ei ole tulossa Suomessa laajasti käyttöön, vaan se valmistellaan varotoimenpiteenä siltä varalta, että koronatilanne paikallisesti pahenisi. Jos alueellisiin rajoituksiin jouduttaisiin turvautumaan, yrittäjät ja muut toimijat voisivat vapaaehtoisena keinona ottaa koronapassin käyttöön ja pitää ovensa auki.

Hallitus esittää passilainsäädäntöä vuoden loppuun sakka. Sivistysvaliokunta huomauttaa, että mahdollisuus yleisötilaisuuksien rajoittamiseen ja tapahtuma-alalla jatkuvaan epävarmuuteen ei ole päättymässä vuodenvaihteeseen. Valiokunta katsoo, että ehdotettua pitempi voimassaoloaika loisi tapahtumien suunnitteluun selkeämmän näkymän.

”Asiantuntijalausunnon mukaan hallituksen esityksen mukainen aika koronatodistuksen käytölle parantaa pienten ja keskisuurten, pääosin paikallisten ja alueellisten tapahtumien toimintaedellytyksiä, mutta suurempien tapahtumien kannalta voimassaoloaika on riittämätön. Tapahtuma-alalla suunnitellaan toimintaa pitkällä aikajänteellä. Asiantuntijakuulemisessa on tullut esille, että parhaillaan tehdään päätöksiä ehdotetun voimassaoloajan jälkeiseen aikaan, suurimpien tapahtumien osalta jopa vuosille 2023 ja 2024”, valiokunta totesi perjantaina antamassaan lausunnossa.

Lue seuraavaksi: