Kansanedustajat vaativat maskipakkoa ja kovempia koronarajoituksia Suomeen. Asia nousi esiin eduskunnan täysistunnossa lauantaina, kun eduskunta kävi lähetekeskustelua tartuntatautilain uudistamisesta.

Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin entinen toimitusjohtaja, sdp:n kansanedustaja Aki Lindén vaati kovempia koronatoimia.

– Väitän, että toimenpiteemme ole nyt riittävän voimakkaita. Olemme tällä hetkellä hyvin lähellä valmiuslain käyttöönottoa. Ei tämä covid-19 tule olemaan ainoa epidemia. Meillä täytyy olla ajantasainen lainsäädäntö sitä varten, hän sanoi.

Lindén kommentoi asiaa lauantaina myös Twitterissä, jossa hän arvioi terveydenhuollon ylikuormittumisen olevan ”hyvin lähellä”.

”Hoitamalla koronapotilaita sairaaloissa ja tehoilla yhä lisää ja lisää – mikä tietenkin on pakko tehdä ja tehdään – tämä kriisi ei ratkea, vaan asian ydin on siinä, että uusien tartuntojen määrä täytyy saada laskemaan, ja siihen auttavat vain nykyistä kovemmat rajoitukset”, hän katsoo.

Maskipakkoa vaativat Suomeen kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat.

– Miksi kokonaisuuteen ei ole otettu kasvomaskivelvoitetta? Se olisi huomattavasti kevyempi toimenpide kuin valmiuslakitasoiset muutokset. Olisiko se valiokuntatyöskentelyn aikana mahdollista lisätä, kokoomuksen Mia Laiho kysyi.

Perussuomalaisten Arja Juvosen mukaan maskipakko tarvitaan ”ehdottomasti”.

– Sillä voimme suojella toisiamme.

Myös hoitajien koronalisät nousivat esiin eduskuntakeskustelussa. Hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen esitti, että kunnat maksaisivat ylimääräistä hoitajille.

Tartuntatautilain muutoksilla on tarkoitus estää koronaepidemian leviämistä Suomessa. Hallituksen esityksen mukaan alueellisen tautitilanteen niin vaatiessa kunta tai aluehallintovirasto voisi tehdä päätöksen, jossa se edellyttää yrityksiä ja muita toimijoita ryhtymään toimenpiteisiin, joilla estetään lähikontaktit asiakastiloissa ja muissa avoimissa tiloissa. Lisäksi hallituksen esityksen mukaan viimesijaisena keinona kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitetut elinkeino- tai muun toiminnan tilat määräajaksi.

Lakia on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johdolla. Hän arvioi lauantaina eduskunnassa, että lakiesityksessä on useita kysymyksiä, jotka vaativat perustuslain tulkintaa.

Lähetekeskustelun jälkeen hallituksen esitys siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) on arvioinut, että muutokset tulevat voimaan aikaisintaan helmikuun alussa.