Repoveden kansallispuistossa kokeillaan tällä viikolla uutta koulutustapaa, joka tuo yhteen terveydenhuollon, pelastuksen ja rajavartioston ammattilaiset. Olhava Emergency Medicine Campissa sairaanhoidon ammattilaiset yöpyvät metsässä ja harjoittelevat pelastamaan korkealta pudonneen kiipeilijän, pään vamman saaneen maastopyöräilijän ja hypotermisen melojan.

Koronan kiihdyttämän kotimaanmatkailun myötä kansallispuistojen kävijämäärät ovat nousseet, mikä on johtanut myös luonnossa sattuneiden onnettomuuksien määrän kasvuun.

OEMC:n tarkoituksena on päivittää alan toimijoiden osaamista ja simuloida mahdollisimman aidon tuntuisia tilanteita, kertoo tapahtuman järjestäjä, vastuulääkäri, Johannes Kärkkäinen. Koulutuksesta vastaavat terveydenhuollon huippuosaajat, ja pelastustyössä aidon ympäristön luo muun muassa rajavartioston helikopteri.

Kärkkäinen kertoo, että tapahtumaan osallistuu 30 koulutettavaa ja 15 kouluttajaa. Tapahtuma on suosittu ja osallistujia tulee ympäri maata.

Kärkkäisen mukaan OEMC erikoisuus ei kuitenkaan ole vain todentuntuiset harjoitukset ja haastavat eräolosuhteet, vaan siinä yhteistyötä tekevät tahot.

“Se, että koulutusta tarjoavat eri viranomaistahot, oppilaitokset ja yritykset yhdessä on täysin poikkeuksellista. Tosipaikan tullen on tärkeää, että yhteistyö eri toimijoiden välillä on saumatonta, minkä vuoksi myös yhteisiä harjoituksia vaaditaan. Terveydenhoidon alalla on pitkään puhuttu tästä tarpeesta, mutta toistaiseksi voimien yhdistämistä on nähty vähän – siksi onkin erityisen hienoa päästä vihdoin toteuttamaan tämä kokonaisuus”, kertoo Kärkkäinen.

Olhava Emergency Medicine Campille osallistuu ensi- ja sairaanhoitajia sekä lääkäreitä, jotka työskentelevät sairaaloissa, ensihoidossa ja päivystyksessä. Osallistujat pistävät itsensä likoon eräolosuhteista nauttien – tapahtumassa siirrytään rastilta toiselle maastopyöräillen, meloen ja kiipeillen. Simulaatioiden lisäksi luvassa on yhteisiä työpajoja ja luentoja erilaisissa ympäristöissä, kuten kodassa, kallion jyrkänteellä, saaressa ja ambulanssissa.

OEMC:n järjestäjänä toimii Kärkkäisen yritys Kymenlaakson Laatupäivystys Oy yhteistyössä Kymenlaakson terveys- ja sosiaalipalveluiden, pelastuslaitoksen, rajavartioston, Metsähallituksen, Finn'EM ry:n ja XAMK:n, eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.