Kanada otti maanantaina hyvin harvinaisen askeleen, kun maahan julistettiin kansallinen hätätila. Sitä ei ole tehty Kanadassa ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen.

Taustalla on yli kaksi viikkoa jatkunut pattitilanne, koska koronarajoitusten vastustajat ovat mielenosoituksillaan halvaannuttaneet pääkaupungin keskustan ja levinneet muuallekin maahan.

Kansallinen hätätila antaa liittohallitukselle mahdollisuuden raivata noin 400 kuorma-auton barrikadin Ottawan keskustassa ja vapauttaa maan rajanylityspaikat saarrosta. Mielenosoituksista on ollut paljon haittaa maan asukkaille ja taloudelle.

”Tämä ei ole ollut mikään rauhanomainen protesti. Emme anna näiden laittomien ja vaarallisten toimien jatkua. Nyt mielenosoittajien on aika mennä kotiin”, pääministeri Justin Trudeau sanoi New York Timesin mukaan.

Kansallisen hätätilan julistaminen sallii hallituksen tehdä kaikki tarpeellinen yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi, vaikka se vaatisi kansalaisoikeuksien polkemista. Keinovalikoimaan kuuluu esimerkiksi matkustus- ja kokoontumisrajoituksia tietyillä alueilla.

Pankit voisivat jäädyttää mielenosoittajien tilit ja ajoneuvovakuutukset ilman oikeuden päätöstä. Kanada aikoo muun muassa puuttua protestien tukemiseen kryptovaluutoilla.

”Emme rajoita sananvapautta, emmekä rauhanomaista kokoontumista. Emme estä ihmisiä osoittamasta mieltään laillisin keinoin”, Trudeau painotti.

Pääministeriä ja hallitusta on arvosteltu hitaasta reagoinnista koronaprotesteihin. Maan johto päätti vihdoin turvautua järeämpiin keinoihin sen jälkeen, kun Albertan ratsupoliisit ilmoittivat pidättäneensä 11 protestoijaa ja takavarikoineensa heiltä suuren kätkön aseita, mukaan lukien 13 pitkää asetta, käsiaseita ja viidakkoveitsen.

Poliisiviranomaiset sanoivat lausunnossaan, että pidätetyt henkilöt ovat yhteydessä pieneen tyhmään, joka toimii lähellä jo päiväkausia saarrossa ollutta rajanylityspaikkaa Albertan Couttsissa, Albertassa. Tämä ryhmä on uhannut käyttää väkivaltaa poliisia vastaan, jos sen pystyttämää saartoa yritetään häiritä.

Ei armeijaa hätiin

Kanadassa laki kansallisesta hätätilasta korvasi vuonna 1988 sotatilalain. Kiintoisa yhteys on, että sotatilalakia käytettiin rauhanaikana kerran, ja sen julistajana oli nykyisen pääministerin isä pääministeri Pierre Elliot Trudeau.

Silloin lokakuussa 1970 oli kyse terroriaallosta, jonka takana oli Quebecin itsenäistymistä ajava ryhmä. Se nujerrettiin armeijan voimalla.

Justin Trudeau sanoi maanantaina, ettei hän aio käyttää hätätilan tarjoamaa mahdollisuutta lähettää armeijaa mielenosoittajia vastaan.

Protestien aiheuttama taloudellinen harmi hellitti hieman maanantaina, kun liikenne saatiin liki viikon tauon jälkeen jälleen kulkemaan Yhdysvaltain ja Kanadan välillä. Kolmatta viikkoa kestänyttä Ambassadorin sillan tukkoa ei vielä maanantaina saatu purettua.

Mielenosoitukset käynnisti, kun Yhdysvaltojen ja Kanadan välistä tavaraliikennettä hoitaville kuljettajille määrättiin pakollinen koronarokotus. Se on laajentunut yleiseksi koronarajoitusten vastustamiseksi.