Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry - Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf kampanjoi toukokuussa HPV-tietoisuuden lisäämiseksi teemalla HPV on meidän kaikkien asia. HPV eli ihmisen papilloomavirus koskettaa kirjaimellisesti meitä kaikkia, lähes 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana.

Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta HPV:n aiheuttamista syövistä ja sairauksista sekä HPV-rokotuksen ja seulontojen merkityksestä.

– Suomen tulee sitoutua EU:n tavoitteisiin rokotuskattavuuden nostamisesta ja HPV:n aiheuttamien syöpien hävittämiseksi, jäsenvaltiolla on tavoitteen saavuttamisessa keskeinen rooli, kertoo Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Eva-Maria Strömsholm tiedotteessa.

EU:n keväällä 2021 julkaiseman syöväntorjuntasuunnitelman HPV-kärkihankkeen tavoitteeksi on asetettu kohdunkaulansyövän ja muiden HPV:n aiheuttamien syöpien hävittäminen nostamalla rokotuskattavuus tyttöjen osalta vähintään 90 prosenttiin ja merkittävästi nostamalla poikien rokotuskattavuutta vuoteen 2030 mennessä.

Kansallinen HPV-rokotusohjelma laajeni syksyllä 2020 kattamaan myös pojat. Tyttöjen HPV-rokotusohjelma käynnistyi Suomessa jo vuonna 2013. Rokotuskattavuus on toistaiseksi ollut matala ja siinä on suuria alueellisia eroja.

HPV aiheuttaa naisilla ja miehillä esimerkiksi suun, kielen, nielurisojen ja kurkunpään sekä peräaukon, peniksen, ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan syöpiä. HPV aiheuttaa lisäksi sukuelinten kondyloomaa.

HPV-tartunnat paranevat useimmiten itsestään mutta pitkittyessään tartunta voi edetä syövän esiasteeksi tai syöväksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan HPV:n aiheuttama tautitaakka on merkittävä. HPV aiheuttaa Suomessa vuosittain naisilla ja miehillä yhteensä noin 300 syöpää, jotka olisi mahdollista ehkäistä rokotuksella.

Kampanja toteutetaan pääsääntöisesti sosiaalisessa mediassa. Kampanja huipentuu tänään torstaina 27. toukokuuta järjestettävään päätöswebinaariin, jossa alan johtavat asiantuntijat alustavat HPV-teemoista, jonka jälkeen keskustelu jatkuu poliitikkopaneelissa. Webinaari on katsottavissa myös jälkikäteen.

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n kampanjaa tukee lääkeyritys MSD.