Eduskunnan oppositio odottaa jo perjantaiaamuna tietoa siitä, miten sote-lakiin päätynyt virhe korjataan.

Sote-uudistuksen voimaanpanolailla tultiin kirjoitusvirheen vuoksi lakkauttaneeksi muun muassa kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki etuajassa. Eduskunnassa hyväksytty laki kumosi kyseiset lait jo eilen torstaina 1. heinäkuuta 2021, kun hyvinvointialueet ovat vastuussa sote-palveluiden järjestämisestä vasta 2023 lähtien.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmässä edellytämme, että hallituksen maakuntasote-esitykseen liittyvän virheellisen oikeustilan korjaaminen hoidetaan asianmukaisesti, ei oikomalla. Eduskunnan tulee saada menettelystä heti huomenna [perjantaina] puhemieheltä selvyys, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa sanoi torstaina illalla.

Sarkomaa toteaa, että useat oikeusoppineet ovat arvioineet, että hallituksen esitykseen liittyvän virheen vuoksi on eduskunnan saatava uusi esitys käsiteltäväksi.

– On todennäköistä, että tämä on vasta alkusoittoa. Maakuntamallin korjauslista tulee olemaan massiivinen. Hosumissotku osoittaa rujon tosiasian, että vasemmistovihreille hallitusryhmille maakuntamallin runnominen oli tärkeämpää kuin lain sisältö ja ihmisten palvelut. Maakuntamalli rikkoo enemmän kuin rakentaa, Sarkomaa ryöpyttää.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset edustajat ovat ottaneet kantaa sotkuun. Heidän mukaansa hallituksen hätäily ja kiirehtiminen sote-uudistuksen käsittelyssä johtivat tarpeellisten lakien kumoamiseen ennen aikojaan.

– Eduskunta hyväksyi viime viikolla sote-uudistuksen äänin 105-77. Nyt on käynyt ilmi, että presidentin tiistaina vahvistamaan lakikokonaisuuteen jäi vakava virhe, perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen tiedottavat.

Edustajien mielestä sote-uudistuksen käsittelyä leimasi kova kiire saada asiat läpi mahdollisimman nopeasti.

– Sote-esitystä käsiteltiin sen kaikissa käsittelyvaiheissa kauhealla kiireellä. Valmistava keskustelu runtattiin läpi yhdessä, puolen vuorokauden mittaisessa kokouksessa. Millään tavalla ei tarkistettu, että vastaako lopputulos esimerkiksi perustuslakivaliokunnan edellyttämiä muutoksia. Kun hätäillään ja kiirehditään, syntyy sutta ja sekundaa. Nyt istuntokausi on päättymäisillään ja hallituksen kiireen takia presidentti on jo vahvistanut lait, joilla virheen takia kumottiin Suomen julkisen terveydenhuollon säädösperusta, Juvonen, Juuso ja Reijonen moittivat.

Perussuomalaisten mukaan hallituksen on nyt selvitettävä, kuinka kumotut lait ”herätetään henkiin siksi aikaa, kunnes sote-uudistus tulee voimaan ja järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille”.

– Istuntokauden viimeinen täysistunto on huomenna perjantaina. Lainsäädäntökäytäntöön kuuluu, ettei kumottua lakia voida muuttaa jälkikäteen voimassa olevaksi. Nyt hallituksella on iso ongelma, kun sen pitäisi ratkaista, kuinka nämä keskeiset lait herätetään uudestaan henkiin. On todennäköistä, että eduskunnan on kokoonnuttava virheen korjaamiseksi vielä istuntotauon alkamisen jälkeen.