Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi maanantaina, että perjantaista alkaen kaikki Englannissa voivat tehdä koronatestin kahdesti viikossa. Johnsonin mukaan massatestausohjelma auttaisi löytämään oireettomat tartunnat ja katkaisi tartuntaketjuja.

Testit on tarkoitettu oireettomille ihmisille, ja ne voi tehdä kotona. Tulos tulee noin puolessa tunnissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Perjantaista lähtien kaikki voivat saada Englannissa kaksi koronatestipakettia viikossa. Testejä saa esimerkiksi testipaikoilta, apteekeista ja postin kautta.

Uusi suunnitelma liittyy aikeisiin yhteiskunnan sulkutoimien seuraavasta keventämisestä. Johnsonin odotetaan vahvistavan myöhemmin maanantaina suunnitelmat kansainvälisen matkailun avaamisesta.

Lisäksi häneltä odotetaan vahvistusta esimerkiksi ravintoloihin kohdistuvien rajoitusten keventämisestä Englannissa 12. huhtikuuta alkaen.

Tämänkaltaisia testejä on tarjottu jo aiemmin tänä vuonna koululaisille, heidän vanhemmilleen ja koulujen henkilökunnalle. Testejä on tarjottu myös niille, jotka eivät voi työskennellä kotoa käsin.

Testiohjelma voi muodostua pöyristyttäväksi rahan tuhlaamiseksi.

Johnson sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että säännöllinen nopea testaus on entistäkin tärkeämpää sen varmistamiseksi, ettei työ ja edistys rokotusohjelman ja rajoitusten varovaisen helpottamisen kanssa mene hukkaan.

Arvostelijoiden mukaan testiohjelma voi muodostua pöyristyttäväksi rahan tuhlaamiseksi, BBC kertoo.

Tähän mennessä Britanniassa on havaittu 4,36 miljoonaa koronatartuntaa. Kuolemia on ollut 126 836. Sairaaloissa ihmisiä koronapotilaita on tällä hetkellä runsaat 3500. Ainakin yhden koronarokotuksen on saanut noin 31,5 miljoonaa ihmistä.