Kotimainen terveysteknologian ja etäterveydenhuollon yritys Medics24 kertoi tiistai-iltaa solmineensa yksinoikeudella jakelusopimuksen suomalaisen Deep Sensing Algorithms Oy:n kanssa DSA BreathPass -puhallustestien ja testilaitteiden jakelusta Suomessa.

Kyseessä on viime päivinä julkisuudessa puhutusta uudentyyppisestä, erittäin nopeasta koronatartunnan puhallustestistä, joka perustuu fysiikan emeritusprofessorin Risto Oravan perusideaan.

Valmistajan mukaan koronatesti saadaan virallisesti käyttöön jo alkusyksyn aikana. Viime perjantain Suomen Kuvalehdessä haastateltu Tyksin laboratoriotoiminnan ylilääkäri Antti Hakanen kertoi Tyksin suunnittelevan testaavansa DSA-laitetta Turussa syys-lokakuun vaihteessa, kun luvat on saatu kuntoon. Testejä tehdään myös Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Laitteella ei siis ole vielä CE-merkintää, mutta se saattaa onnistuessaan muuttaa koronan testauskäytäntöjä ja sulattaa testijonot.

– Olemme kehittäneet ensimmäisenä puhallustestin, joka mahdollistaa laajojen väkijoukkojen seulonnan puhaltamalla. Veri- tai solunäytteitä ei tarvita, kertoo Deep Sensing Algorithms Oy:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen tiedotteessa.

– Yhden testin läpimenoaika on 2 minuuttia, hinta on edullinen ja testausprosessi on skaalautuva.

Menetelmä perustuu hengitysilman VOC-kaasujen eli niin sanottujen lyhytaikaisten orgaanisten yhdisteiden mittaamiseen ja analysointiin hengitysilmasta. Sairaudet vaikuttavat VOC-kaasuihin ja eri sairauksilla on omat tunnistettavat VOC-profiilit.

Tilauksia on valmistajan mukaan otettu vastaan ulkomailta jo vajaan kahdenkymmenen miljoonan euron edestä. Medics24:n toimitusjohtajan Tero Nymanin mukaan testi mahdollistaa esimerkiksi kuplien ja väylien muodostamisen matkailuun, jolloin vaikkapa matkailussa turistit voidaan seuloa jo lentokentällä ja hoivayksiköissä henkilökunta ja vieraat seulotaan vuoron tai vierailun alussa.

– Seulonnan avulla poimitaan mahdolliset tartuttajat tarkempiin tutkimuksiin, Nyman sanoo.