Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti maanantaina, että tartuntatautilain määräaikaisten säännösten voimassaoloa jatketaan vuoden loppuun saakka. Tähän asti säännösten on sanottu olevan voimassa kesäkuun loppuun asti, mutta nyt asiaan tuli puolen vuoden aikalisä.

Säännökset koskevat covid-19-epidemian leviämisen ehkäisemiseksi välttämättömiä hygieniavelvoitteita, rajoitustoimenpiteitä sekä näiden valvontaa ravitsemisliikkeissä, henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa.

Väliaikaisten pykälien voimassaolon jatkamisella varmistetaan, että covid-19-epidemiatilanteen huonontuessa Suomessa on myös kesäkuun jälkeen mahdollista ryhtyä nopeisiin toimiin epidemian uudelleen leviämisen ehkäisemiseksi, jos tautitapausten määrä lähtisi uudelleen nousuun.

Maanantaina uusia koronatartuntoja tuli aiempien viikkojen trendiin verrattuna ilmi varsin vähän, 56 tapausta.

Ainoa sisällöllinen muutos tuoreessa päivityksessä koskee lähikontaktia, eli yli 15 minuutin oleilua vajaan kahden metrin päässä jostakusta henkilöstä. Sitä koskeva sääntöä muutetaan siten, että vaadittu metrin turvaetäisyys koskee jatkossa vain sisätiloja, ei ulkotiloja.

Muutos tulee voimaan tiistaina 1. kesäkuuta.

Uusi sääntö on helpotus esimeriksi ulkotiloissa tapahtuvien kokoontumisten kuten urheilutapahtumien järjestämiselle. Samalla järjestämistä koskevien velvoitteiden valvominen helpottuu.