Solujen kalpaiinientsyymien toiminnasta on saatu uutta tietoa. Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus on paljastanut, millä mekanismilla nämä proteaasit voivat itse asiassa edistää virusinfektiota.

Näin ollen tutkijoita pitkään arveluttanut asia on saanut ensimmäistä kertaa vahvistusta.

Joidenkin solujen omien proteaasien eli valkuaisaineita pilkkovien entsyymien on epäilty osallistuvan virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa, mutta epäselvää on ollut, mitä nämä proteaasit ovat. Nyt on käynyt ilmi, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiinientsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja.

Enterovirukset ovat yleisiä ihmisiä infektoivia viruksia, jotka voivat aiheuttaa lievien oireiden ohella myös vakavampia tulehduksia.

Kalpaiini-proteaasit taas ovat yleisiä solulimassa olevia proteaaseja, joilla on paljon tehtäviä solun valkuaisaineiden prosessoinnissa.

Jo aiemmissa tutkimuksissa dosentti Varpu Marjomäen tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa on osoittanut, että estämällä solun kalpaiinientsyymien toimintaa enterovirusinfektio voidaan estää hyvin tehokkaasti.

Kalpaiinientsyymin pilkkomismekanismi osoitettiin tutkimuksessa In vitro -menetelmällä koeputkessa.

– Nyt tehty tutkimus viittaa siihen, että enterovirukset ovat pitkän evoluution aikana oppineet hyödyntämään solun resursseja paremmin ja varmistamaan, että infektion tuloksena isäntäsolu tuottaa ison määrän uusia muita soluja infektoivia viruksia, sanoo Marjomäki tiedotteessa.

Kalpaiinientsyymien toiminnan estämisen osoitettiin estävän myös viruksen omien proteaasien toimintaa. Kalpaiiniproteaasien inhibointi tarjoaa siis houkuttelevan mahdollisuuden kehittää tehokkaita antiviraalihoitoja.

– Tällä hetkellä ei ole vielä kliinisessä käytössä hyväksyttyä antiviraaleja hankalien enterovirusinfektioiden hoitoon.

Tutkimuksen tuloksia on jo kansainvälisessä tutkimusyhteisössä ehditty luonnehtia käänteentekeviksi ja vuoden mielenkiintoisimmiksi havainnoiksi. Odotettavissa on laajasti lisätutkimuksia myös muiden virusryhmien osalta.

Tuore tutkimus on tehty yhteistyössä Tampereen yliopiston tutkijoiden kanssa ja tutkimusartikkeli on julkaistu Viruses-julkaisussa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.