Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut yli kaksinkertaiseksi syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna. Asiasta kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteisessä tiedotteessaan.

THL:n mukaan torstaina on raportoitu 241 uudesta tartunnasta.

Tartuntojen ikäjakauma ei ole juurikaan muuttunut: viikolla 41 kaikista tapauksista yli 80 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla ja miltei 60 prosenttia alle 30-vuotiailla. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,30 - 1,55 . Yli yhden oleva tartuttavuusluku tarkoittaa epidemian olevan kiihtymisvaiheessa.

STM:n ja THL:n mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta ovat raportoineet olevansa kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

Valtaosa uusista tartunnoista on tälläkin viikolla todettu Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilla.

Viime viikon tarkastelujaksolla valtaosa uusista tartunnoista oli edelleen peräisin kotimaasta ja vain pieni osa eli alle 5 prosenttia ulkomailta. Ulkomailla tapahtuneet tartunnat aiheuttivat vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa. Noin neljännes koko maan uusista tartunnoista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

– Tartunnanlähde jäi valtakunnallisesti epäselväksi noin puolessa tartunnoista. Suurin osa epäselvistä tartunnoista raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueilta. Muualla maassa epäselvien tartunnanlähteiden osuus kaikista tartunnoista oli noin 20-25 prosenttia, viranomaiset kertovat.

Tartunnoista, joista tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin neljännes tapahtui perhepiirissä ja noin viidennes työpaikoilla ja harrastuksissa.

Joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä, kuten hoitokodeissa tai terveydenhuollon yksiköissä, raportoitiin seitsemässä sairaanhoitopiirissä.

Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin puolet tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa, mutta nämä ovat edelleen aiheuttaneet vain yksittäisiä jatkotartuntoja. Joistain ravintoloissa, baareissa tai yökerhoissa sekä yksityistiloissa pidetyissä kokoontumisissa tapahtuneista joukkoaltistustilanteista on raportoitu runsaasti jatkotartuntoja.

STM ja THL korostavat, että koronavirus tarttuu varsinkin pidemmässä lähikontaktissa tehokkaasti.

”Sosiaalisiin tapahtumiin ei tule osallistua edes lieväoireisena, vaan tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua mahdollisimman pian testiin. Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä”, virastot muistuttavat.

Epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein.

– Alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa tartuntojen leviämisen estämiseksi, jotta tilanteen eteneminen saadaan pysäytettyä, tiedotteessa todetaan.

Hallitus neuvottelee parhaillaan uusista rajoitustoimista pahimmille korona-alueille. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus ajaa nyt laajaa kokonaisuutta, jossa alueellisille toimijoille halutaan antaa lisää valtaa koronaepidemian hallintaan. Näin epidemiaa voitaisiin entistä tehokkaammin hallita normaalilainsäädännön eli tartuntatautilain nojalla.