Jyväskylään avautuu joulukuussa uusi lääkäriasema, Seppälääkärit. Sen omistaa noin 60 paikallista lääkäriä, jotka toimivat asemalla ammatinharjoittajina.

Seppälääkärien hallituksen puheenjohtajan, urologi Lasse Levomäen mukaan lääkäreistä noin kolmannes on yleislääkäreitä, joiden avulla voidaan pitää yllä päivystystoimintaa ja yleislääkärivastaanottoa. Loput ovat erikoislääkäreitä lähes kaikilta eri erikoisaloilta.

– Tavoitteena on rakentaa täyden palvelun lääkäriasema, jonka tärkeänä osana on myös työterveyshuolto. Haemme parhaillaan yhteistyökumppaneita, kuten psykologeja ja fysioterapeutteja. Myös sairaanhoitajien rekrytointi on käynnissä, Levomäki sanoo.

Suurin osa lääkäriosakkaista on virassa tai työsuhteessa julkisella puolella. Heidän työpanoksensa asemalla vaihtelee muutamasta viikkotunnista täyteen viikkoon.

– 1–2 lääkäriä toimii alkuvaiheessa kokopäiväisenä Seppälääkäreillä. Monet lääkärit ovat jo aiemmin toimineet useammalla eri lääkäriasemalla, ja tilanne tulee varmasti näin myös jatkumaan.

Levomäen mukaan kilpailu on Jyväskylän seudulla kovaa, koska paikkakunnalla on jo useita suuria yksityisiä lääkäriasemia.

– Asemien on vaikea erottua toisistaan. Meidän valttinamme ovat tutut paikalliset lääkärit. Jonkinlaiseksi keihäänkärjeksi olemme ajatelleet myös lastenlääkäritoimintaa. Lastenlääkärit ovat esimerkiksi suunnitelleet asemalle viikonloppupäivystystä.

Yhdeksi valtiksi Levomäki mainitsee myös ketterän toiminnan kevyellä organisaatiolla.

– Pystymme reagoimaan nopeasti esimerkiksi sen mukaan, mitä sote-lainsäädännön osalta päätetään.

Lääkäriaseman suunnittelu aloitettiin noin vuosi sitten, kun Jyväskylä liittyi sote-valinnanvapauskokeiluun. Seppälääkärit ei ole mukana kokeilussa.

– Emme sulje sitä mahdollisuutta poiskaan, mutta aloitamme ensin tavallisena lääkäriasemana. Sote-lainsäädäntö on kiinnostavaa, mutta emme voi nojata mihinkään, kun sotesta ei ole vielä varmoja päätöksiä.