Samalla tyylillä juoksevien ihmisten luulisi kärsivän samankaltaisista juoksuvammoista. Kun vammoille altistavat juoksutyylit tunnistetaan, luulisi myös juoksuvammojen ehkäiseminen olevan helpompaa.

Uusi tutkimus kyseenalaistaa tämän olettaman. Jyväskylän yliopiston ja Calgaryn yliopiston tutkijat ovat selvittäneet juoksutyylien yhteyttä liikuntavammojen esiintymiseen.

– Oletuksena oli, että tietyllä juoksutyylillä on yhteys tietynlaisten vammojen syntyyn, kertoo tohtorikoulutettava Susanne Jauhiainen informaatioteknologian tiedekunnasta Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Tutkijoiden yllätykseksi tekoälyä soveltava tutkimus todistaa kuitenkin toisin – perinteisen biomekaniikan tutkimusperinteiden vastaisesti. Juoksutyylien ja -vammojen välille ei voida vetää yhteyksiä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä juoksuvammoja saaneita että terveitä 10–66 -vuotiaita juoksijoita. Tutkimusjoukko edusti tasaisesti molempia sukupuolia ja sisälsi sekä kilpa- että harrastelijajuoksijoita.

Analyysi tunnisti datasta selkeästi viisi eri juoksutyyliä.

– Juoksutyylejä ei kuitenkaan pystytty yhdistämään tietyn tyyppisiin juoksuvammoihin tai juoksuvammoilta säästymiseen, sanoo Jauhiainen.

Yllättäen yhteyksiä ei myöskään löytynyt juoksutyylin ja sukupuolen tai juoksutyylin ja juoksijan tason välillä.

– Löydetyt tulokset korostavat yksilöllisen kuntoutuksen ja vammojen ehkäisystrategioiden tärkeyttä juoksijoilla, Jauhiainen toteaa.

Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan ja Calgaryn yliopiston kinesiologian tiedekunnan tutkimusyhteistyötä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.