Koronarajoitteet supistivat Suomen ainoan yksityisen syöpäsairaalan Docratesin ulkomaalaisia potilasmääriä. Vajeen paikkasi kuitenkin kotimaasta tulevan potilasmäärän kasvu.

Docratesin toimitusjohtajan Ilpo Tolosen mukaan Suomessa on vaiettu salaisuus julkisten syöpähoitojen jonotusajat.

”Syöpärekisteristä käy ilmi, että viime vuoden toisen neljänneksen aikana oli tehty syöpädiagnooseja 12 prosenttia vähemmän kuin normaalisti. Ihmiset eivät ole menneet lääkäriin tai he eivät ole päässeet sinne. Nyt meille on tullut vaikeammin hoidettavia tapauksia kuin ennen, eli uusilla potilailla sairaus on edennyt useammin pidemmälle aiempiin vuosiin verrattuna”, Tolonen toteaa.

Hän uskoo, että osin koronan aiheuttama hoitovelka kasvaa yhä. Kun julkiselle puolella on jonoja, potilaat suuntaavat Docratesiin.

”Meillä on suomalaisia potilaita enemmän kuin koskaan. Alkuvuodesta liikevaihtomme on ollut 12 prosentin kasvussa, ja kasvu tulee nimenomaan Suomesta”, Tolonen kertoo.

Vakuutuksilla merkittävä rooli

Tolonen uskoo, että julkisen hoitovelan kasvun myötä terveyteen liittyvien vakuutustuotteiden myynti kasvaa edelleen.

”Joka neljännellä suomalaisella on yksityinen terveysvakuutus, ja nyt markkinoilla on myös yrityksille myytäviä vakuutuksia, jotka kattavat henkilöstön mahdolliset syöpähoidot”, Tolonen sanoo.

Suomalaispotilaiden hoidosta Docrates laskuttaa 25 prosenttia suoraan vakuutusyhtiöiltä. Hoidossa olevien potilaiden hoitomaksut ovat tyypillisesti 30000 eurosta ylöspäin.

”Kotimaisista asiakkaista 75 prosenttia on itse maksavia, mutta emme tarkkaan tiedä, kuinka moni heistä hakee vakuutusyhtiöiltä korvauksia”, Tolonen sanoo.

Hän ihmettelee, että julkinen sektori ei hyödynnä ostopalveluja syöpäjonojen purkamisessa.

”Meilläkin on yhteystyösopimuksia julkiselle puolelle, mutta sieltä tulevat ostot ovat yhä nolla”, Tolonen toteaa.

Tulos parani

Viime vuonna Docratesin liikevaihto oli 18,8 miljoonaa euroa, liiketulosta syntyi 1,8 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli parin prosentin laskussa, mutta voitto kasvoi hienoisesti. Liikevaihdon laskua selittävät koronarajoitteiden aiheuttama ulkomaalaisen potilasmäärän vähentyminen 25 prosentilla.

”Vuonna 2019 ulkomaalaisten osuus oli liikevaihdosta 38 prosenttia, viime vuonna luku oli 30 prosenttia”, Tolonen kertoo.

Tuloskasvu johtuu muun muassa viime kevään määräaikaisista lomautuksista syntyneistä säästöistä. Kuten monilla muillakin terveystoimijoilla, myös Docrates teki koronan myötä digivastaanottojen määrässä ison loikan. Etäkäyntinen määrä on noussut Docratesissa pysyvästi yli 30:een prosenttiin.

Syöpäsairaalassa on vuosittain noin 16 000 potilaskäyntiä ja vuosittain uusien potilaiden määrä on 1 400 ihmistä.

Laura Räty hallitukseen

Doctares on investoinut parin viime vuoden aikana toimintaansa lähes 10 miljoona euroa: sairaala on täysin uusittu laitteineen ja tiloineen. Nyt painopiste on digikehityksessä.

Yhtiön suurin omistaja, vajaan 50 prosentin osuudella, on Aava-terveysyhtiöstä tuttu Ahon perhe.

Docrates piti yhtiökokouksensa torstaina. Sen yhteydessä muokattiin yhtiön hallituksen koostumusta. Uudeksi jäseneksi valittiin muun muassa Laura Räty, joka on toiminut muun muassa sosiaali- ja terveysministerinä, Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja Terveystalon julkisten palveluiden johtajana.

Lue myös: