Terveystalo kertoo tiedotteessaan tekevänsä nyt koronatestejä Husin kumppanina. Näytteenottopalvelu käynnistyi lokakuussa Espoossa ja Helsingissä ja laajenee marraskuun alusta Terveystalon Kirkkonummen ja Lohjan yksiköihin.

Julkisen terveydenhuollon kautta koronatesteihin hakeutuville ihmisille kumppanuus tarjoaa lisää mahdollisuuksia valita itselleen sopivin näytteenottopaikka.

Tartuntariskin minimoimiseksi testaus on tarjolla erillisissä pisteissä, joissa työskentelevä henkilöstö keskittyy ensisijaisesti vain koronanäytteidenottoon.

– Mahdollistamalla kuntalaisille asioinnin myös yksityisten toimijoiden ylläpitämissä koronatestauspisteissä, voidaan varmistaa, että julkisella puolella löytyy aikoja myös muihin laboratoriotutkimuksiin. Näin niihin ei muodostu kasvavan koronatestaustarpeen vuoksi pitkiä jonoja, sanoo Terveystalon julkisten palveluiden myyntijohtaja Ville Salmi yhtiön tiedotteessa.

Terveystalon pisteet ovat osa Hus Diagnostiikan koronavirusnäytteenottopisteiden verkostoa, joka koostuu omista ja alihankkijoiden näytteenottopisteistä. Niitä on yhteensä lähes 50, joista 27 on Hus Diagnostiikkakeskuksen omia.

Kesäkuun alussa Husin alueen kuntien kanssa sovittiin, että Hus Diagnostiikkakeskus ottaa vaiheittain vastuulleen koronavirusnäytteiden ottamisen Uudellamaalla. Viimeisetkin kuntien ylläpitämät näytteenottopisteet siirtyvät tällä viikolla Hus Diagnostiikkakeskuksen vastuulle, Hus tiedotti keskiviikkona.

Hus Diagnostiikkakeskuksen oman toiminnan lisäksi koronavirusnäytteitä otetaan 21 näytteenottopisteessä, joiden toiminnasta vastaavat Husin alihankkijat. Kilpailutuksen myötä yhteistyökumppaneiksi näytteenottoon tulivat valituksi 9 Lives Ensihoito, Pihlajalinna Terveys, Suomen Terveystalo ja Mehiläinen. Alihankkijoiden ylläpitämissä näytteenottopisteissä tullaan ottamaan yhteensä noin 5000 näytettä vuorokaudessa.

– Näin laajan näytteenottoverkoston pystyttäminen lyhyessä ajassa on vaatinut paljon työtä, mutta on hienoa, että olemme nyt tässä tilanteessa, sanoi Husin tiedotteessa diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Terveystalon mukaan sen näytteenottoon hakeudutaan paikkakunnan normaalin koronanäytetestausprosessin mukaisesti ensisijaisesti Omaolo.fi:n tai Husin Koronabotin kautta. Lisäksi Terveystalon näytteenottopisteelle voi varata ajan omalta terveysasemalta tai kunnan koronaneuvontapuhelimen kautta.

Tietyissä tapauksissa asiakas voi valita itselleen sopivimman näytteenottopisteen myös kuntarajojen ulkopuolelta.

Terveystalon vastuulla on näytteenotto, mutta asiakasohjaus, tulokset ja potilaiden jatkohoito tapahtuu Husin sekä kuntien toimesta.

– Yhteistyössä Husin ja muiden näytteenottoon osallistuvien toimijoiden kanssa huolehdimme yhdessä koronaepidemian hallinnasta alueella, jossa tilanne tällä hetkellä näyttäytyy haasteellisimpana. Kun oireita ilmenee, on näytteenottoon päästävä heti, kertoo Terveystalon julkisten palveluiden ylilääkäri Petja Orre.

Terveystalo on valittu myös Husin Lappeenrannan alueen kumppaniksi, mutta palvelun aloitusajankohtaa ei vielä ole päätetty.

Juttuun on lisätty Hus Diagnostiikkakeskuksen osuus ja Terveystalon lisäksi mainittu muut yrityskumppanit myös otsikossa 23.10.20 klo 11:00