Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveyden ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja, gastroenterologisen kirurgian dosentti ja lääketieteen tohtori Juhani Sand on saanut tasavallan presidentin myöntämän lääkintöneuvoksen arvonimen.

Sandilla on takanaan pitkä ura yhteiskunnan hyväksi lääketieteen saralla.

Kirurgisen asiantuntijauransa Sand on tehnyt lähes yksinomaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, missä hänen erityisvastuullaan oli sappi- ja haimateiden tähystystutkimusten kehittäminen, endokriininen kirurgia ja haima-maksakirurgia. Hän toimi muun muassa ylilääkärinä Taysin gastroenterologian vastuualueella sekä noin kymmenen vuoden ajan toimialajohtajana gastroenterologian, kirurgian ja syövänhoidon toimialalla.

Tammikuun alusta 2016 Juhani Sand siirtyi erikoissairaanhoidon ja myöhemmin Päijät-Hämeen keskussairaalan johtajaksi Lahteen. Tällä hetkellä hän toimii Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän terveys- ja sairaanhoitopalvelut toimialan johtajana. Lisäksi hän toimii terveydenhoitolain tarkoittamana johtajaylilääkärinä yhtymässä.

Sand on myös toiminut asiantuntijatehtävissä Valvirassa, Potilasvakuutuskeskuksessa sekä Fida Internationalin kehitysyhteistyöhankkeissa.

Hänen kirurgisen uransa yksi kohokohdista oli suorittaa demonstraatioleikkaus haimanpään kasvaimen hoidossa Karoliinisessa sairaalassa Tukholmassa siten, että toimenpide välitettiin videolähetyksenä Euroopan haimakonferenssin kuulijakunnalle.