Meditatiiviset harjoitukset ja liikkeet ovat suosittuja rentoutumiseen ja stressin laukaisemiseen, kirjoittaa lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti blogissaan Turun Sanomissa. Tällaisia metodeja ovat muun muassa jooga, mindfulness, Tai Chi ja Qigang. Niitä on tutkittu myös erilaisten sairauksien hoitoon tai hoidon tukena.

– Menetelmien moninaisuuden vuoksi kunkin menetelmän vaikutusta erilaisiin vaivoihin erikseen ei ole kunnolla tutkittu. Olen tähän kirjoitukseen poiminut ne, joiden osalta tutkimusnäyttöä suuntaan tai toiseen on olemassa jonkinlaisen kokonaiskuvan muodostamiseksi, kirjoittaa Knuuti.

Blogissa tuodaan esiin tutkimuksiin pohjautuva kooste meditatiivisten liikkeiden vaikutuksista eri sairauksiin.

– Kokonaisuutena voidaan todeta, että joogalla, mindfulnessilla ja muilla meditatiivisilla liikehoidoilla on tutkitusti myönteistä vaikutusta elämänlaatuun useissa sairauksissa. Hyödylliset vaikutukset tulevat esiin somaattisiin sairauksiin liittyvissä subjektiivisissa oireissa ja tuntemuksissa, masennuksessa ja ahdistuneisuudessa. Vaikutukset syntynevät osittain meditaation kautta, osin taas liikkeiden kautta sairaudesta riippuen, kirjoittaa Knuuti.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ILMAISEKSI, klikkaa tästä.