Uudenmaan rajan avaaminen aiheuttaa vääjäämättä taudin leviämistä, arvioi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen Ylen aamutelevisiossa perjantaina. Hän pitää päätöstä rajan avaamisesta kuitenkin loogisena, koska eristys oli jo saavuttanut tavoitteensa.

– Tarkoituksena oli tasoittaa tautihuippua, ettei se olisi koko Suomessa samaan aikaan, vaan siihen tulisi hajontaa. Tämä on toteutunut, joten minusta purkaminen on päätöksenä looginen, Tuominen sanoi lähetyksessä.

– Nyt sitten varmasti tapahtuu jotain taudin leviämistä, mutta se on vääjäämätöntä.

Hän uskoo, että rajan aukeaminen vaikuttaa kuitenkin viruksen leviämiseen vain vähäisesti.

– Ihmiset, jotka lähtevät liikkeelle Uudeltamaalta, lähtevät pääsääntöisesti mökkeilemään tai sukuloimaan. Työmatkaliikennehän on ollut koko ajan käynnissä.

Koska talous ei mahdollista rajoitusten loputonta ylläpitoa, täytyy Suomella Tuomisen mukaan olla ”ketteryyttä” toisaalta purkaa rajoitteita ja toisaalta ottaa käyttöön uusia, kun tarpeen.

Tuominen antoi suomalaisille perusohjeita muun muassa kaupassa käyntiä ja muuta pakollista asiointia varten. Koronaviruksen uskotaan olevan enemmän pisara- kuin kosketustarttuja.

– Silloin jos kauppaan menee, on muutamia perussääntöjä, jotka pitää muistaa. Ensinnäkin kauppaan menee perhekunnasta vain yksi ihminen. Toiseksi kun kauppaan menee, kädet pitää olla pestynä tai vähintään käsihuuhdetta käyttää. Kaupassa pitää pitää kahden metrin turvaväli, Tuominen listasi.

– Sitten pitää muistaa, että koska tämä on pisaratarttuja, se tarttuu aivastaessa, yskiessä – mutta myös puhuessa. Joten kaikki turha jutustelu on kyllä syytä jättää siellä pois. Lähtisin siitä, että maksutapahtumassa iloisesti katsoisin silmiin ja hymyilisin ja nyökkäisin, mutta jättäisin turhat hyvänpäivänkuulumiset tekemättä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.