Terhokodin väistynyt johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen on aloittanut ammatinharjoittajana syöpäsairaala Docrateksessa.

Hänninen on käynnistänyt sairaalassa oire- ja tukihoidon yksikön, joka auttaa syöpään sairastuneita taudin aikana ilmenevissä fyysisissä ja henkisissä ongelmissa.

Kovin laajamittaisesta toiminnasta ei ainakaan alkuun ole kysymys.

Katsotaan ensin, kuinka paljon potilaita riittää.

– Katsotaan ensin, kuinka paljon potilaita riittää, Hänninen sanoo.

Aluksi hän työskentelee Docrateksessa ammatinharjoittajana yhtenä päivänä viikossa. Terhokodissa hän jatkaa avohoidon lääkärinä neljänä päivänä viikossa.

Terhokodin uutena johtajana aloitti lokakuun alussa TtT Mirja Sisko Anttonenja ylilääkärinä Leena Ahlström.

Juha Hänninen on työskennellyt 25 vuotta Terhokodissa hyvän kuoleman ja palliatiivisen hoidon parissa. Nyt kulma näiltä osin muuttuu – Docrateksessa hän ei tee saattohoitotyötä.

– Tavoite Docrateksen työssä ei ole enää potilaan hyvä kuolema, vaan mahdollisimman hyvä elämä myös hoitojen aikana, Hänninen tiivistää.

Hän sanoo suhtautuvansa uramuutokseen iloisella mielellä. Terhokodin johtajan työssä oli potilastyön lisäksi paljon hallinnollista työtä.

– Se ei ollut sitä, mitä halusin uran tässä vaiheessa tehdä. Aika aikaansa kutakin. Etukäteen tuntuu mukavalta olla auttamassa potilaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sairautta, jo hoitojen aikana ja ennen saattohoitovaihetta.

Docrateksen oire- ja tukihoidon yksikössä on aloittamassa myös onkologi, psykoterapeutti Päivi Hietanen, joka tarjoaa psykoterapiapalveluita ja tukea läheisille.

Hänninen vastaa oireiden lievitykseen ja myös perheen tukeen liittyvistä kysymyksistä.

– Pikkuhiljaa, ensi vuoden loppuun mennessä, alan hiipua pois Terhokodista. Teen siellä kotikäyntejä niin kauan kuin tarvetta on ja osallistun Päiväterhon ryhmiin. Terhokodin osastonlääkärin virka tuli hakuun viime viikolla, Hänninen sanoo.