Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvostelee VR:n ja HSL:n päätöstä luopua maskipakosta.

VR ja Helsingin seudun liikenne HSL kertoivat maanantaina siirtyvänsä maskipakosta maskisuositukseen heti maanantaista alkaen.

Lehtosen mukaan tällaista linjausta ei olisi kannattanut tehdä.

”Pidän julkisen liikenteen kasvomaskipakon poistoa vääränä signaalina tämänhetkisessä epidemiatilanteessa. Suojaustoimenpiteitä kannattaisi jatkaa. Kohta alkaa myös influenssakausi, joka lisää terveydenhuollon kuormitusta”, Lehtonen tviittaa.

Näin HSL selittää päätöstä

HSL selittää Twitterissä päätöstään sillä, että se haluaa yhdenmukaistaa ohjeistustaan vastaamaan terveysviranomaisten suositusta. HSL muistuttaa, että myös THL suosittelee maskin käyttöä joukkoliikenteessä.

”Toivomme edelleen, että kaikki 12 vuotta täyttäneet käyttäisivät maskia joukkoliikenteessä THL:n suosituksen mukaisesti”, HSL tviittaa.

HSL:n mukaan osa asiakkaista on pitänyt maskipakko-ohjeistusta sekavana.

”Maskipakosta huolimatta meillä ei ole ollut oikeudellista mahdollisuutta estää asiakkaan matkaa ainoastaan sillä perusteella, että hän ei käytä maskia”, HSL huomauttaa.

THL suosittelee maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa THL:n mukaan edelleen pitää maskia ja sitä tulisi käyttää erityisesti, jos ei ole saanut täyttä rokotussarjaa.