Puolet uniapneaa sairastavista koronatartunnan saaneista joutuu sairaalahoitoon.

Vaikea ja keskivaikea uniapnea altistavat vakavalle koronataudille.

Uniapnea ei kuitenkaan näytä altistavan itse tartunnan saamiselle. Tiedot perustuvat tuoreeseen FinnGen-aineistolla tehtyyn tutkimukseen, jota tukee Suomen Akatemian Kompleksitautien genetiikan huippuyksikkö.

Tutkimuksessa yhdistettiin tartuntatautirekisteristä saadut tiedot covid-19-diagnoosista tutkimushenkilöiden muuhun terveystietoon. Näin tunnistettiin 445 koronan sairastanutta henkilöä, joista 38 sairasti myös uniapneaa.

Uniapneaa sairastaneilla oli kolminkertainen riski joutua koronaan sairastuttuaan sairaanhoitoon verrattuna muihin koronaan sairastuneisiin.

Viime marraskuussa Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun yliopiston tutkimuksessa epäiltiin, että uniapnea voi olla koronainfektion pahenemisen riskitekijä. Epäily uniapneasta riskitekijänä nousi tutkimuksen tärkeimmäksi havainnoksi.

Tutkimus tehtiin pandemian ensimmäisen aallon potilailla. Positiivisen testituloksen saaneita oli 278, joista 28 otettiin toukokuun 3. päivään mennessä hoidettavaksi Tyksiin. Heidän sairaalarekisteritietojaan tutkittiin, ja tarkoituksena oli selvittää riskit taudin vakavammille muodoille ja tehohoidon tarpeelle.

Rekisteritietojen vertailussa huomattiin, että 29 prosentilla sairaalahoitoon otetuista oli jo aiemmin tehty uniapneadiagnoosi. Luku on merkittävä, sillä varsinaissuomalaisesta väestöstä uniapnean takia hoidossa olevien osuus oli tutkimuksen julkaisuaikaan 3,1 prosenttia. Vaikka potilaiden määrä tutkimuksessa oli pieni, oli uniapneapotilaiden osuus suuri.

Uniapnean ja koronasairauden yhteydestä on tehty havaintoja myös muissa tutkimuksissa sivulöydöksinä ja kerrottu ennakkojulkaisuina.