Suomen koronatartunnoissa tapahtunut käänne huonompaan on jatkunut viikonloppuna. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan eilen lauantaina raportoitiin 229 uudesta tartunnasta.

– Suomen epidemia 8.5.2021: uusien tartuntojen määrä nousee edelleen. Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjassa ilmaantuvuus nousee nopeasti, tutkimusanalyytikko Ilkka Rauvola kommentoi Twitterissä.

Evoluutiobiologi, Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo varoitti tilanteesta jo perjantaina, jolloin kolmena päivänä peräkkäin oli raportoitu viime viikkoon verrattuna korkeampi tartuntamäärä.

– Huono merkki - toivottavasti epidemian kasvu jää lyhyeksi, hän tviittasi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen huomauttaa kuitenkin, että niin sanottu R-luku on vielä alle yhden, Lehtosen mukaan noin 0,75.

Alle yhden oleva R-luku tarkoittaa tarkoittaa epidemian ”kutistumista”ja yli yhden oleva lukema epidemian kasvamista.

Aivelon mukaan R-lukua on vaikea arvioida, jos käänne on tapahtumassa juuri nyt.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi Ilta-Sanomille, että käänteen taustalla voi ainakin osittain olla rokotusjärjestys.

– Niissä ikäluokissa, jotka levittävät virusta kaikista eniten, rokotekattavuus on nyt alle 20 prosenttia. Kun 20–40-vuotiaiden rokotekattavuus saadaan korkealle, sitten se alkaa näkyä kohtuullisen järeästi tartuntaluvuissa, hän sanoo.

Nohynek korostaa samalla, ettei varotoimista ole syytä luopua vielä.

– Ei saa tulla sellaista virhekuvitelmaa, että kyllä tämä jo tästä. Ei voi alkaa elää kuin pellossa.

LISÄÄ AIHEESTA: