Ranska on yksi maailman rokotekriittisimmistä maista ja hedelmällistä maaperää kovan luokan rokotevastaiselle aktivismille ja netissä levitettävälle väärälle rokotetiedolle, kertoo BBC;ssä valeuutisiin erikoistunut toimittaja Marianna Spring.

Korona-aikana lääketieteeseenkin liittyviä salaliittoteorioita viljelevien nettisaittien suosio on vain kasvanut maassa. BBC:n tutkimuksen mukaan rokotevastaisten ääriliikkeiden sivustoilla tykkäykset lisääntyivät viime vuonna Ranskassa 3,2 miljoonasta 4,1 miljoonaan.

Kyseiset sivustot levittävät villejä huhuja siitä, miten rokotteet ovat tappaneet miljoonia ihmisiä ja miten niiden mukana rokotettavaan asennetaan seurantalaitteita ja samalla rukataan ihmisen DNA:ta.

Tämä väki uskoo palavasti koronarokottamisen johtavan siihen, että Ranskasta tulee terveysdiktatuuri.

Olemme saaneet paljon tappouhkauksia.

Samaan aikaan myös rokotevastaisuudesta huolestuneet ranskalaiset keräävät voimiaan. Omilla nettisivuillaan he ampuvat alas virheellisiä väitteitä rokotteista ja osallistuvat keskusteluun aiheesta somessa.

Rokotteita puolustavat aktivistit Ranskassa eivät kuitenkaan uskalla esiintyä oikeilla nimillään. Kyse on turvallisuudesta.

– Olemme saaneet paljon tappouhkauksia, sanoo BBC:lle nimimerkki Maria, joka hallinnoi Pariisissa yhtä rokottamista puolustavaa sivustoa.

Hänen sivustonsa opastaa seuraajia siitä, miten oikeaa rokotustietoa kannattaa jakaa sosiaalisessa mediassa.

Ipsoksen viime vuonna tekemän kyselyn mukaan vain 40 prosenttia ranskalaisista suunnitteli ottavansa koronarokotteen. Tuoreempien tilastojen mukaan rokotteen aikoo ottaa yli 50 prosenttiin.

Conspiracy Watch -sivuston ylläpitäjiin kuuluva yliopiston opettaja Tristan Mendes France arvelee BBC:llä, että koronarokotteen vastustaminen on Ranskassa levinnyt näin paljon, koska pohjalla oli valmiiksi laaja auktoriteettien ja lääkeyhtiöiden vastainen vire.

Taustalla on esimerkiksi vuoden 2009 rokoteskandaali. Ranskan hallitus osti silloin sikainfluenssarokotteita koko kansalle, hintaan 600 miljoonaa euroa. Ranskassa kuitenkin vain muutama sata ihmistä kuoli sikainfluenssaan, joten monen ranskalaiset eivät katsoneet tarpeelliseksi ottaa rokotetta, ja rokoteostosta pidettiin valtavana valtion rahan tuhlaamisena.

Yhtiö kertoo poistaneensa 12 miljoonaa postausta.

Facebook on luvannut kiinnittää huomiota BBC:n tutkimuksen esiin nostamiin rokotevastaisiin saitteihin. Yhtiö kertoo jo poistaneensa palvelustaan 12 miljoonaa postausta, jotka ovat sisältäneet haitallista valhetta covid-19-infektiosta ja terveysviranomaisten hyväksymistä koronarokotteista.

*

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.