Koivun siitepölykausi on ollut tänä vuonna selvästi tavallista vaikeampi. Siitepölypitoisuudet ovat kohonneet laajoilla alueilla Suomen etelä- ja keskiosissa erittäin runsaiksi – ja itse asiassa ylikin.

Suurimmat vuorokausikeskiarvot on mitattu Imatran havaintoasemalla: noin 17 000 koivun siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa. Näin kertoo dosentti Annika Saarto Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä, joka vastaa Suomen siitepölytiedotuksesta.

Yli 10 000 siitepölyhiukkasen arvot kuutiometriä kohti tarkoittaisivat kartalla ”viiden koon” merkintää KKKKK, jos tavanomaista asteikkoa K–KK–KKK jatkettaisiin ylöspäin matemaattisesti johdonmukaisella tavalla.

Koivun ja lepän siitepölymäärien asteikko on nimittäin 10-kantainen logaritminen. Vähäiset määrät (K) tarkoittavat 1–10 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa, kohtalaiset (KK) 10–100 ja runsaat (KKK) 100–1000, Saarto selventää.

Erittäin runsaille pitoisuuksille ei ole omaa virallista KKKK-kirjainmerkintäänsä, mutta Norkko-sivuston graafisissa ennusteissa ”erittäin runsas” tarkoittaa vakiintuneesti yli 1000 hiukkasen pitoisuutta. Luvut viittaavat vuorokausikeskiarvoihin.

Koska asteikon määrittely on näin suoraviivainen, sitä on helppo jatkaa ylöspäin. 10 000 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä tarkoittaisi yllä mainittua KKKKK-merkintää.

Kuuden koon pitoisuuksia eli yli 100 000:n lukemia Suomessa ei ole koskaan mitattu ainakaan vuorokausikeskiarvona. Suomen ennätys 36 000 mitattiin Imatralla huhtikuun lopussa 2014. Tuolloin myös Helsingin hengitysilmassa leijui 33 000 koivun siitepölyhiukkasta kuutiometriä kohti. Lepän vastikään tänä keväänä mitattu ennätys, 6500, jää LLLL-alueelle.

Kannattaisiko asteikkoa sitten laajentaa ylöspäin myös virallisesti? Saarto ei sano ehdotonta eitä, mutta epäilee, olisiko siitä kuitenkaan käytännön hyötyä suurelle yleisölle.

– Nykyinen asteikko perustuu kliiniseen tutkimukseen, hän muistuttaa vallitsevan tilanteen perusteista. Tutkimusten mukaan vähäiset siitepölymäärät voivat aiheuttaa oireita herkimmille allergikoille ja runsaat määrät aiheuttavat useimmille.

– Insinöörit ovat kyllä kyselleet asteikon määritelmän ja mahdollisen laajentamisen perään, Saarto paljastaa ystävällismielisesti.

Heinien ja pujon siitepölymäärien asteikko alkaa samasta kohdasta kuin koivun ja lepän, mutta ”runsaana” pitoisuutena pidetään jo 30 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä (ks. oheinen Allergialiiton julkaisu: painettu sivu 12 eli pdf-sivu 8).

Tätä kirjoitettaessa maanantaina 17.5. Norkko-sivuston mukaan koivun siitepölyä on kaikkialla Suomen etelä- ja keskiosissa ainakin erittäin runsaasti. Tiistaista alkaen sateisempi sää laskee pitoisuuksia erittäin runsaista runsaiksi.

Lue myös:

Erittäin runsasta. Tältä näytti Norkko-sivuston siitepölytiedote maanantaille 17.5. ja ennuste tiistaille 18.5. tätä juttua kirjoittaessa. Turun yliopiston siitepölytiedotus (Kuvakaappaus)