Noin joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Joka neljäs rintasyöpätapaus löytyy oireettomana seulonnassa.

Rintasyöpäseulonta tehdään mammografiatutkimuksena, jossa molemmat rinnat kuvataan kahdesta suunnasta. Kuvat tutkii kaksi radiologia niin sanottuna kaksoissokkotulkintana eli toistensa arvioita tietämättä.

50–69 -vuotiaiden ikäryhmään kuuluvat naiset tutkitaan joka toinen vuosi. Tänä vuonna rintasyöpäseulontoihin saavat kutsun vuosina 1969, 1967, 1965, 1963, 1961, 1959, 1957, 1955, 1953, 1951 syntyneet naiset.

Jos rintojen terveys arveluttaa, kannattaa tutkimuksissa käydä nuorempanakin. Yksityishenkilöiden tutkimukset ovat maksullisia.

Alle 30-vuotiaiden ensisijainen tutkimusmuoto on ultraäänitutkimus. Ultraääni on nuoren ihmisen tiiviille kudokselle herkempi tutkimus, eikä siinä käytetä säteilyä, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

Rintojen tutkimusmenetelmistä herkin on magneettitutkimus. Sitä suositellaan erityisesti naisille, joilla on syövälle altistava geenivirhe, lähisuvussa rintasyöpää poikkeavan paljon tai joiden rintasyöpäriski muusta syystä arvioidaan korkeaksi.

Lakisääteisiin mammografiaseulontoihin kutsutaan vuosittain noin 380 000 suomalaista 50–69 -vuotiasta naista. Terveystalo tuottaa niistä ison osan, noin 210 000 tutkimusta kaikkiaan 235 kunnassa. Vastauksen saaminen on nopeutunut.

– Tutkimustulos näkyy jo vuorokauden sisällä tutkimuksen valmistumisesta sähköisessä Oma Terveys -palvelussamme, jos tulos on normaali. Aikaa tuloksen saamiseen säästyy 3–4 päivää, kun ei tarvitse odottaa postin kulkua ja miettiä vastausta, kertoo Terveystalon seulonnan palvelupäällikkö Päivi Rahko tiedotteessa.

Normaalitulokset tulevat myös kaikissa tapauksissa perinteisenä paperikirjeenä kotiin. Jos seulontatutkimuksen tulos edellyttää lisätutkimuksia, otetaan asiakkaaseen ensin yhteys puhelimitse jatkotutkimusajan varaamiseksi ennen kuin tulos on nähtävillä Oma Terveys -palvelussa osoitteessa www.terveystalo.com/omaterveys.

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 11. lokakuuta.

Lue myös: Kerrotaanko syövän uusiutumisesta kirjeitse?

Surun päivä – Uusi laaja tutkimus: Vaihdevuosien hormonihoidot suurentavat rintasyövän riskiä