Nuorille suunnattu röökikroppa-sivusto näyttää, mitä haittoja tupakan ja nuuskan käytöstä voi seurata nopeasti, ja mitä pitkäaikainen käyttö aiheuttaa. Tupakointi on suurin yksittäinen sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tekijä.

– Nuorten tupakkatuotteiden käyttötavat ja -kulttuuri ovat muuttuneet paljon viime vuosina. Vaikka tupakointi on vähentynyt, edelleen noin 10 prosenttia alle 18 -vuotiaista suomalaisnuorista polttaa päivittäin, kertoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Juha Heino syöpäjärjestöiden tiedotteessa.

Nuuskan kokeilut ja käyttö ovat puolestaan kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Yhä useampi nuori myös käyttää rinnakkain tupakkaa ja nuuskaa. Käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä.

– On siis edelleen tarpeellista viestiä tupakan ja nuuskan haitoista nuoria puhuttelevalla tavalla, Heino jatkaa.

Röökikroppa visualisoi sitä, miten tupakka ja nuuska sekä niiden sisältämä nikotiini vaikuttavat eri puolilla elimistöä. Tupakka on suurin yksittäinen sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tekijä. Uusittu Röökikroppa-sivusto vie katsojan virtuaalisesti ihon alle ja näyttää, mitä tupakkatuotteiden käyttö tekee esimerkiksi suun terveydelle, keuhkoille tai sukuelimille.

Röökikroppa on kerännyt vuodesta 2013 lähtien yli 15 miljoonaa kävijää. Se on Syöpäjärjestöjen suosituin verkkopalvelu. Suomenkielisen version lisäksi Röökikroppa toimii tällä hetkellä ruotsiksi, englanniksi ja tanskaksi.

Nuoret ovat olleet mukana kehittämässä uutta Röökikroppaa, joka on toteutettu sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen tuotoista myöntämällä avustuksella.