Lääkeyhtiöt Johnson & Johnson ja Janssen julkaisivat perjantaina koronarokotteensa faasi 3:n tuloksia. Rokote on samantyylinen adenovirusvektorirokotte kuin Astra Zenecan rokote, jolle odotetaan myyntilupaa tänään.

Rokotetta tutkittiin 45 000 ihmisen massatutkimuksissa ympäri maailmaa. Tutkimuksissa rokote tehosi vähintään 66 prosentin tehokkuudella covid-sairauteen. Yhdysvalloissa. Tulos vaihteli eri mantereilla, sillä Yhdysvalloissa teho oli 72 prosenttia, mutta Etelä-Afrikassa, missä leviää eri virusmuunnos, teho oli 57 prosenttia.

Vakavaa tautimuotoa vastaan teho oli 85 prosenttia. Tutkimuksessa mukana olleista rokotetta saaneista ihmisistä yksikään ei kuollut tai joutunut koronan takia sairaalahoitoon.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, mitä vaihtelevista tehoprosenteista pitäisi ajatella. Yhtiöstä painotettiin, että suoja on suuri vakavampia tautimuotoja vastaan, mikä turvaa terveydenhuollon kantokykyä, kun sairaalahoitoa ei tarvita.

Johnson & Johnson tutkii myös sitä, estääkö rokote viruksen tarttumisen. Yhtiö kertoi perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että tulokset vaikuttavat lupaavilta myös niiltä osin, mutta tarkempaa dataa on saatavilla vasta talven kuluessa.

Vaikka Johnson & Johnsonin massatutkimus on nyt valmis, rokotettujen turvallisuusseuranta jatkuu vielä kuukauden päivät. Yhtiö voi kuitenkin hakea hätäkäyttölupaa rokotteelle Yhdysvalloissa helmikuun alussa. Eurooppaan käyttölupa ja rokotetoimitukset ovat tulossa vasta myöhemmin keväällä.

Rokotetta odotetaan markkinoille innolla, sillä se ei vaadi erityissäilytystä, joten sen jakelu on helppoa. Sitä myös riittää vain yksi annos, eli tehosterokotetta ei tarvita.